Japán író és brazil illusztrátor kapta az Andersen-díjat

Uehasi Nahoko japán írónak és Roger Mello brazil illusztrátornak ítélték oda a 2014. évi Hans Christian Andersen-díjat, a gyermek- és ifjúsági irodalom világszerte egyik legelismertebb kitüntetését.

A Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) a bolognai nemzetközi ifjúsági könyvvásáron tartott sajtóértekezletén jelentette be döntését hétfőn. Az ifjúsági fantasykönyveket jegyző japán írónő néprajzprofesszor, Ausztrália őslakosainak történetét kutatja. Moribito és Kemono no Soja (A szörnyeteg játékos) című regénysorozatairól ismert világszerte. 12 regényből álló Moribito-sorozata Ázsia történelmének fantasy feldolgozása, amely hazájában 1,5 millió példányban jelent meg, és amelyért számos japán és nemzetközi díjat elnyert. Mindkét sorozatot feldolgozták manga formájában és animefilm is készült egy-egy regényéből.

Ő a negyedik japán író, illetve rajzoló, akinek odaítélte díját a svájci székhelyű IBBY. „Uehasit kivételes képesség jellemzi különféle fantáziavilágok megalkotására, munkáit szerető gondoskodás, a természet és minden élőlény mély tisztelete jellemzi” – indokolta döntését a nemzetközi zsűri.

A brazíliai születésű Roger Mello illusztrációi Brazília történelmének és kultúrájának felfedezéséhez nyitnak utakat. „Nem becsüli alá a gyermek képességét arra, hogy felismerje és értelmezze a kulturális jelenségeket. Illusztrációi lehetővé teszik, hogy a gyerekek saját elképzeléseik alapján járják végig a történeteket” – olvasható a zsűri döntésében. A Brazíliában megjelent, általa illusztrált könyvek között van a Carvoeirinhos, a Meninos do mangue és a Joao por um fio című alkotás.

A Hans Christian Andersen-díjjal nem jár pénzjutalom, a díjazottak aranymedált kapnak, amelyet idén szeptemberben Mexikóvárosban adnak át nekik. A gyermekirodalom „kis Nobel-díjá”-nak számító Andersen-díj védnöke II. Margit, Dánia királynője. A rangos nemzetközi díjat két kategóriában ítélik oda: a gyermekkönyvek íróit 1956 óta, illusztrátorait 1966 óta jutalmazzák kétévente. A Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa magas színvonalú könyvkiadással rendelkező és irodalmi programokban bővelkedő nemzeteket fog össze, illetve néhány olyan országot is tömörít, amelyekben a gyermekkönyvek kiadása és terjesztése még „gyerekcipőben jár”.

Forrás: MTI