Korszakos jelentőségű zeneszerzők a Tavaszi Fesztiválon: Bartók, Richard Strauss és Rimszkij-Korszakov művei a repertoáron

A 34. Budapesti Tavaszi Fesztiválon három korszakos jelentőségű zeneszerző életművéből is hallhatunk különleges jelentőségű darabokat. Március 24-én a Nemzeti Filharmonikusok Kocsis Zoltán vezényletével Bartók utolsó befejezett versenyművét szólaltatja meg, április 4-én Strauss műveit élvezhetjük, április 6-án pedig Rimszkij-Korszakov dalaiból és áriáiból kaphatunk egy csokorral.

Kocsis Zoltán

Kocsis Zoltán

Szinte már hagyománynak számít a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, hogy a Nemzeti Filharmonikusok Bartók-műveket játszik a zeneszerző születésnapja alkalmából, és ez idén sem lesz másként. Március 24-én a Művészetek Palotájában Kocsis Zoltán vezénylete mellett tölthetünk el egy csodás estét. A koncertet egy Magyarországon méltatlanul kevéssé ismert román zeneszerző, George Enescu I. román rapszódiája nyitja majd, akinek életművét Kocsis korábban számos, alkotásaiból összeállított koncerttel népszerűsítette. Ezt követi egy igazi különlegességnek számító Bartók-alkotás: a letisztult hangzásvilágú, már-már neoromantikus hangvételű, szárnyaló dallamokban és természetzenékben bővelkedő III. zongoraversenyt felesége, Pásztory Ditta születésnapjára komponálta a zeneszerző. Bartók utolsó befejezett darabját az ifjú zongoratehetség, Fejérvári Zoltán szólaltatja meg, aki a Zeneakadémia mellett Dmitrij Baskirovnál is tanult a madridi Zsófia Királyné Zeneakadémián, tudását több nemzetközi versenyen is díjazták, és mára már a hazai zenei élet keresett művésze. A hangverseny második felében egy újabb kuriózum, a hangversenytermekben méltánytalanul mellőzött Csajkovszkij-remekmű szólal meg. A Manfréd-szimfónia az angol romantikus költő, Byron műve alapján keletkezett izgalmas kompozíció, maga a zeneszerző egyik legjobb darabjának tartotta. Az orosz komponista műve valódi programzene, négy tételében lépésről lépésre nyomon követhető az eredeti irodalmi alkotás.

Pannon Filharmonikusok

Pannon Filharmonikusok

Richard Strauss szerelmesei egy egész estét tölthetnek a német zeneszerző bűvöletében, hiszen április 2-án a Zeneakadémia Nagytermét az ő művei töltik majd meg. A sokoldalú zeneszerző az operától a szimfonikus költeményeken át a balettzenéig rengeteg művet komponált – a Pannon Filharmonikusok most ezekből válogattak, erre az estére olyan remek szólistákkal kiegészülve, mint a Liszt Ferenc-díjas oboaművész, Kiss József, aki nemcsak a Zeneakadémián okítja a fiatal zenészeket, de Japánban is rendszeresen tart kurzusokat. Az I. kürtverseny szólistája Zempléni Szabolcs, aki 2005-ben első magyarként lett a müncheni ARD Nemzetközi Zenei Verseny első díjasa. Szólistaként a világ számos nagyvárosában színpadra lépett már Európától Ázsiáig, most pedig a Tavaszi Fesztivál közönségét bűvöli el játékával. Kelemen Barnabást nem kell bemutatni a hegedűmuzsika rajongóinak. A világ legjobb előadói között jegyzett, Kossuth-díjas művész – akit tavaly a komolyzene Oscar-díjaként számon tartott Gramophone-díjjal tüntettek ki Londonban – ma már szólistakarrierje mellett az általa alapított Kelemen Kvartettel a kamaraegyüttesek nemzetközi élvonalához is csatlakozott. Most Strauss Hegedűversenyét szólaltatja meg, a tőle már megszokott, magabiztosan könnyed virtuozitással.

Wiedermann Bernadett

Wiedermann Bernadett

Rimszkij-Korszakov Seherezádéja valószínűleg szerepel a harminc legismertebb klasszikus zenemű között. Ám azt már jóval kevesebben tudják, hogy az orosz zeneszerző igencsak kedvelte a népdalok világát, és több dalt is komponált. Most itt a ritka alkalom, hogy ezeket a remekműveket élőben is meghallgassák a zeneszerző születésének 170. évfordulója alkalmából, kiváló előadók tolmácsolásában, április 6-án a Budapest Music Centerben. Az énekesek között lesz az örmény születésű szoprán, Karine Babajanyan, aki kitüntetéssel végzett a Jereváni Állami Konzervatóriumban és 2003 óta a Stuttgarti Opera tagja. Dalénekesként is gyakran fellép, ahogyan az Operaház magánénekese, Wiedemann Bernadett is, aki művészi munkájáért 2006-ban Liszt-díjat vehetett át. Repertoárjába tartoznak Verdi drámai mezzo és Wagner alt hősnői, számos oratórium és mise szólistájaként hallhattuk itthon és külföldön egyaránt.  Most az orosz dalok világába kalauzol bennünket. A két szólistához a moszkvai születésű basszista, Misa Selominyszkij csatlakozik, aki Monteverditől Prokofjevig, Mozarttól Stravinskyig szinte minden korszak zenéjében otthonosan mozog.  A triót Virág Emese, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, a 2007-ben Gundel Művészeti Díjjal, 2008-ban Liszt Ferenc-díjjal kitüntetett zongoraművész kíséri.

Virág Emese

Virág Emese

A Nemzeti Filharmonikusok koncertje Bartók Béla születésnapja alkalmából
Művészetek Palotája, Március 24.  19.30

Enescu: I. román rapszódia, op. 11, No. 1
Bartók: III. zongoraverseny, BB 127, Sz. 119
Csajkovszkij: Manfréd-szimfónia, op. 58
Közreműködik: Fejérvári Zoltán – zongora
Vezényel: Kocsis Zoltán
További információk: http://btf.hu/btf2014/index.php?cat=1&page=1&p_id=56850&l=hu

Richard Strauss-est
Zeneakadémia, Április 4. 19.30
R. Strauss: A rózsalovag – szvit
R. Strauss: I. kürtverseny
R. Strauss: Oboaverseny
R. Strauss: Hegedűverseny
Közreműködik: Kelemen Barnabás ─ hegedű, Zempléni Szabolcs ─ kürt, Kiss József ─ oboa, Pannon Filharmonikusok
Vezényel: Bogányi Tibor
További információk: http://btf.hu/btf2014/index.php?cat=1&page=1&p_id=58028&l=hu

Rimszkij-Korszakov ária- és dalest
Budapest Music Center, Április 6, 19.30
Születésének 170. évfordulója tiszteletére
Közreműködik: Karine Babajanyan, Wiedemann Bernadett, Misa Selominyszkij ─ ének, Virág Emese ─ zongora
Moderátor: Kovács Sándor
További információk: http://btf.hu/btf2014/index.php?cat=1&page=1&p_id=57870&l=hu

Forrás: Budapesti Tavaszi Fesztivál

34. Budapesti Tavaszi Fesztivál - 2014.03.21-04.06.

,