Kiállítás és koncert is lesz a Kultúrházak Éjjel-Nappal részeként Vácott

Kiállítás, filmvetítés és koncert várja Vácott a közönséget 2014. március elsején a Kultúrházak Éjjel-Nappal elnevezésű programsorozat részeként.

A Kultúrházak Éjjel-Nappal elnevezésű országos kezdeményezés célja a művelődési házak és terek, valamint az abban folyó közösségi művelődés népszerűsítése. Az egész országot érintő akcióval, valamint a televíziós és rádiós kampánnyal szeretné ráirányítani a figyelmet a közművelődési terek nyitottságára, az intézmények és szervezetek sokszínűségére, a helyi társadalomban betöltött közösségépítő szerepére az akciót meghirdető Magyar Népművelők Egyesülete, valamint a partnerként csatlakozó Közösségfejlesztők Egyesülete és a Nemzeti Művelődési Intézet.

A február 28-a és március 2-a között megrendezésre kerülő esemény fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A szervezők úgy gondolják: felelősségük és kötelességük is a lakosság figyelmét felhívni a művelődési központok fontosságára, hiszen az éves szinten nyolcvanmillió főt meghaladó látogatottságával a művelődési házak, közösségi színterek a leggyakrabban felkeresett kulturális terek Magyarországon. Nincs ez másként Vácott sem, ezért a Madách Imre Művelődési Központ kollektívája számára is egyértelmű volt, hogy csatlakoznak az országos kezdeményezéshez. Ráadásul nem is először.

A Vácon és a térségben élők számára is egyaránt fontos szerepet betöltő kulturális intézményben 2014. március elsején, szombaton 18 órakor kezdődik a késő éjszakába nyúló program Molnár Ferenc fotóművész kiállításának megnyitójával. Ezt követően a két BAFTA-, két Golden Globe- és egy Oscar díjjal jutalmazott Majdnem híres című, 2001-bemutatott amerikai vígjátékot tekinthetik meg az érdeklődők 20 óra 30 perctől. A Kate Hudson, Patrick Fugit és Billy Crudup főszereplésével látható film a hetvenes évekbe repíti nézőit. Azokban az időkben néha még valóra váltak a lehetetlennek gondolt álmok Egy tizenöt éves rockrajongó srácot, aki egy helyi zenei újság számára írogat, felkéri a nagy tekintélyű Rolling Stone magazin, hogy csatlakozzon a Stillwater együtteshez és írja meg a koncertturné részleteit. A srác szerencséjére, a szerkesztő sosem találkozott vele: telefonon adta a megbízást. Ő tehát egy időre eltűnik édesanyja féltő szeme elől és fejest ugrik a nagybetűs életbe. Ettől kezdve csak az utazás, a koncertek és az együttes mellől elmaradhatatlan rajongó lányok érdeklik. Figyel, csodálkozik és tanul. Meg nagyon élvezi az egészet. Meg nagyon szerelmes lesz az egyik lányba, a szólógitáros barátnőjébe. Miután a turné véget ér, a Rolling Stone szerkesztői leleplezik az újságírót: rájönnek, hogy egy kiskamaszt bíztak meg a feladattal. A cikk végül mégis megjelenik, a rock-nagycirkusz pedig megy tovább.

A film megtekintése után, 23 órától az Acoustic Rock Jam szórakoztatja a közönséget. A formáció 2011-ben indult útjára Terman László és Molnár Péter közös projektjeként. Megannyi koncert és zenekar után két barát úgy döntött, hogy a próbatermi közös zenéléseket kiviszi a közönség elé. Céljuk a stílushoz illő helyeken előadni a még feledésbe nem merült régebbi rockslágereket, himnuszokat, akusztikus hangszerek kíséretében.

A Kultúrházak Éjjel-Nappal elnevezésű eseménysorozat váci programjaira a belépés ingyenes. Minden érdeklődőt várnak a szervezők!

Forrás: Madách Imre Művelődési Központ

KUEJN