Magyarország lesz a 33. Isztambuli Nemzetközi Könyvvásár díszvendége

A török szervezők és a Balassi Intézet megállapodása alapján 2014 novemberében Magyarország díszvendégként lesz jelen a 33. Isztambuli Nemzetközi Könyvvásáron.

Az Isztambuli Nemzetközi Könyvvásár az ország legfontosabb könyvszakmai eseménye, amely nemcsak minőségi szempontból kiemelkedő program, de a látogatók nagy száma miatt is különösen fontos – idézi Hóvári Jánosnak, Magyarország török nagykövetének szavait az ankarai magyar nagykövetség sajtóközleménye.

A könyvvásárra, amelyen tavaly összesen 28 ország képviseltette magát, 450 ezernél is többen látogattak el. Magyarország először 2012-ben állított külön standot, és az elmúlt két évben az egyik legnagyobb érdeklődést a magyar irodalom iránt mutatták a török olvasók.

A nagykövet felidézte, hogy az elmúlt két évben a Balassi Intézet és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének együttműködésével bemutatták az Egri csillagok és egy magyar versantológia török fordítását, a Szigetvár visszafoglalásáról szóló kötetet török nyelven, valamint az ankarai Török-Magyar és a budapesti Magyar-Török Baráti Társaság gondozásában megjelent történelmi köteteket is. A magyar standon megjelentek magyar szerzők török nyelvű könyvei, török szerzők Magyarországról szóló művei, a közös történelemről szóló kötetek, továbbá a magyar könyvkiadás legszebb munkái is.

„Törökországgal kiváló kapcsolataink vannak. Decemberben Orbán Viktor miniszterelnök megnyitotta a Magyar Kulturális Intézetet Isztambulban, felállt a kétoldalú Stratégiai Együttműködési Tanács, néhány napja már vízummentesen utazhatnak a magyar turisták Törökországba, a török köztársasági elnök pedig a jövő héten Budapestre látogat” – emlékeztetett a nagykövet.

A kétoldalú kulturális kapcsolatok jegyében a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége április 24. és 27. között Törökország lesz.

Forrás: MTI
,