Újra „sokszemközt” a KiBelátó Program

Alig ért véget a Pesti Magyar Színház Közellenséghez kapcsolódó Sokszemközt ifjúsági programja, már indul is az új, terítéken a Romeo és Júlia! Nagy Péter rendezésében február 3-án indult a próbafolyamat, amelyet a KiBelátó színházpedagógusai, Kámán Orsolya és Márton Gábor Csaba két középiskolás csoporttal kísér majd végig. A nyertes pályázók: a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium, és a Kürt Alapítványi Gimnázium.

A program célkitűzései az alkotók és a közönség párbeszédére épülnek; a fiatalok testközelből ismerhetik meg a színház és egy próbafolyamat sajátosságait, rendszeresen találkozhatnak és kommunikálhatnak az alkotói folyamat résztvevőivel, valamint véleményükkel beleszólhatnak magába az alkotói munkába is.

A Romeo és Júlia témájában és problémafelvetésében is közel áll a tinédzser korosztályhoz, így a közös munka igazán valóságossá válhat. A program vezetői fontosnak tartják, hogy ne csak az irodalomkönyvekben fellelhető információk jussanak el a fiatalokhoz, hanem lássák azt, hogy milyen tartalmai és mélységei lehetnek még ugyanannak az általuk ismert szerelmi történetnek más és más nézőpontokból megvizsgálva. Lépjünk túl az elsőkörös megoldásokon és gondolatokon, vegyük észre, mit mond a másik!

Nagy Péter rendező kérdéseiből indul ki a program: Hogyan érdemes élni, dönteni és szeretni? – Romeo és Júlia tudják ezeket, de csak ők tudják?

A KiBelátó Programról, illetve az előadásról további információk az alábbi linkeken: www.magyarszinhaz.hu, www.kibelato.blogspot.hu, és a Facebookon.

Forrás: Magyar Színház

magyar l.