Veterán járműbemutatóval és családi nappal zárul a Troli ’80 kiállítás

Veterán trolibuszok bemutatójával és családi nappal zárul február 16-án a budapesti trolibuszos közlekedés elmúlt 80 évét bemutató kiállítás a Közlekedési Múzeumban.

A csaknem 60 éves első Ikarus troli, az első prototípus IK260T, egy AMG pótkocsi, valamint egy ZIU-9-es és egy ZIU-5-ös troli február 12-én éjjel érkezik a Közlekedési Múzeum elé, ahol február 16-ig tekintheti meg a veterán járműveket a közönség – közölte a múzeum az MTI-vel.

A budapesti troli közlekedés 80 évét bemutató, tavaly decemberben nyílt kiállítás zárásaként nemcsak a régi buszokkal lehet újra találkozni, de a gyerekek számára számos játékos programmal is készülnek a szervezők, valamint egy konferenciát is rendeznek a hazai trolibusz közlekedés múltja, jelene és jövője témában.

A főváros első 2,7 kilométer hosszú trolivonalát az óbudai villamos meghosszabbítása helyett építették ki a Vörösvári úttól az óbudai temetőig. Átadására 1933 december 16-án került sor.

A vonalat 1944. szeptember 21-én szüntették meg, miután Budapest ostromában a felsővezetékek és a vezetéktartó oszlopok nagy része megsemmisült, a nagy anyaghiány miatt pedig a helyreállítás nem jöhetett szóba.

A tárlaton a látogatók nemcsak a budapesti, de a nemzetközi trolibuszos közlekedés történetét is megismerhetik.

Forrás: MTI