Ma kezdődik az Indiai Filmfesztivál

Ma kezdődik a százéves indai filmgyártást ünneplő fesztivál Budapesten: az Indiai Kulturális Központban és a Puskin moziban összesen tíz filmet vetítenek február 7. és 16. között.

A fesztivál nyitónapján a Puskin moziban Ketan Mehta filmrendező 1986-os Csípős igazság (Mirch Masala) című drámája látható, amely szokatlan nyíltsággal beszél a nők totális kiszolgáltatottságáról és alárendeltségéről.

A programban szerepel többek között a klasszikusnak számító és a nyugati nézők körében is sikerrel játszott Lángnyelvek (Sholay) című 1975-ös alkotás. A film két pitiáner bűnözőről, Dzséjről és Virúról szól, akik egy falut és annak környékét próbálják megvédeni a banditáktól.

Műsorra tűzik az indiai filmtörténet egyik legnagyobb kasszasikerét, Rádzsumar Hiráni rendező 3 félnótás (3 Idiots) című, 2009-ben készült vígjátékát is. Február 9-én a Puskin moziban lesz látható A sztori (Kahaani) című 2012-es thriller, amely öt Filmfare-elismerést nyert el. Szudzsoj Ghos alkotása a hindi filmipar „Oscar-díját” a legjobb színésznő, a legjobb rendezés és a legjobb operatőr kategóriájában is megkapta. A film érdekessége, hogy megkérdőjelezi az indiai nő hagyományos képét; egy olyan asszonyt mutat be, aki sikerrel manőverezik a férfiorientált indiai társadalomban.

A legújabb nemzetközi sikerfilmet, Az ezer ízű szerelem (The Lunchbox) című romantikus vígjátékot február 16-án, a fesztivál zárónapján vetítik az Indiai Kulturális Központban.

A filmfesztivál ideje alatt a Puskin Moziban 100 éves az indiai film címmel kiállítás látható, amely időrendben mutatja be az indai filmgyártás legfontosabb állomásait, legkiemelkedőbb alkotóit és filmcsillagait.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikk: Tíz filmmel tisztelegnek a százéves indiai filmgyártás előtt Budapesten

,