VinCE Budapest – Százhatvan kiállító csúcsborai a fesztiválon

Százhatvan hazai és külföldi kiállító több mint ezer bora és gourmet termékei mellett világhírű bortermelők és szakírók mesterkurzusai várják soha nem látott számban az 5. VinCE Budapest boresemény vendégeit február 28. és március 1. között a Grand Hotel Corinthiában.

Az Európa egyik legelismertebb boros rendezvényeként számon tartott VinCE Budapest alapvetően kiállítás, amelynek vendégei egy jeggyel végigkóstolhatják az összes kiállító borait – mondta el az esemény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Németh Ágnes főszervező, aki azonban hangsúlyozta: nem a mennyiség számít, csak olyan pincészetek állíthatnak ki ugyanis, amelyek a VinCE Magazin bortesztjein elérték a 4 vagy 5 csillagos minősítést.

A sétáló kóstoló mellett három nap alatt a közönséget mintegy harminc, a nemzetközi borvilág nagyjai által vezetett mesterkurzus és workshop, továbbá boraukció, borkaszinó és számos egyéb program várja, ezeken külön belépővel lehet részt venni.

Peller Ágnes társszervező és Németh Ágnes kiemelték a rendezvény erőteljesebb „gasztrohangsúlyát”, ennek jegyében például a VinCE Budapest történetében először kávés témájú mesterkurzust is szerveznek, amelyet a brazil André Hoinkis kávészakértő vezet.

Számos előadáson vehetnek részt a pezsgők kedvelői, az Abrao Durso mesterkurzuson megismerhetik például a valódi orosz „birodalmi pezsgőt”, workshopot tart a nagy champagne-i házaknak is dolgozó Márkus György pezsgőszakértő, és lesz Moet et Chandon mesterkurzus is, évjáratos pezsgőkkel és a tervek szerint egy Dom Perignonnal. Tom Stevenson, a világ legnevesebb champagne-szakértője előadásában Veuve-Clicquot tételeken keresztül szemlélteti, miben jobb a magnumban érlelt pezsgő, de bemutatkozik a tűzköves jellegű pezsgőiről ismert champagne-ház, az Alfred Gratien és a katalán Freixenet is.

Március 2-án adják át az Oscar-díjat, a VinCE ehhez kapcsolódva hírességek – mások mellett Brad Pitt és Angelina Jolie, Sting, Fernando Alonso, Andrés Iniesta, valamint Francis Ford Coppola – által készített borokat hoz el Budapestre. A „borvilág krémjeként” számon tartott Master of Wine-ok (MW) – ma csupán 315-en rendelkeznek ezzel a címmel – közül tíz mester mutatja be kedvenc évjáratának egy-egy kedvenc borát, és előadást tart szeretett borvidékéről Clive Coates MW, Burgundia legelismertebb szakértője is.

A legjobb német bortermelőket tömörítő VDP rajnai rizlingeket és Spätburgundereket, azaz pinot noirokat hoz el Budapestre, a Pannon Bormíves Céh top magyar fehér és vörös borokat mutat a közönségnek, de külön rendezvényeken mutatkozik be a Mádi Kör három tagja és a móri borvidék vezető termelői is.

Caroline Gilby MW a Duna-menti országok borairól ad elő, a világ egyik legnagyobb aukciós háza, a borárverések terén is jelentős szerepet betöltő Sotheby’s, valamint a hazai Kazinczy boraukció képviselői is komoly borsorral egybekötött mesterkurzust tartanak.

A VinCE Budapest folyamatosan bővülő kiállítói listája és programja a http://vincebudapest.hu honlapon érhető el.

Forrás: MTI