Váci Tavaszi Fesztivál Zoránnal, színházi előadásokkal, irodalmi esttel

Bár még csak a napokban esett le az első hó a téli hónapokban, amellyel a sokak által vágyott és nagyon várt tavasz egyelőre horizonton kívülre került, de néhány hét múlva már március lesz, ami Vácott és az ország számos városában is évek óta azt jelzi: rajtolhat a Tavaszi Fesztivál. A váci Madách Imre Művelődési Központ ebben az esztendőben változatlanul igyekszik igényes, remek kikapcsolódást nyújtó programokat kínálni minden korosztály számára március 16-a és április 6-a között.

Zorán

Zorán

A fennállásának harmincadik évfordulóját idén áprilisban ünneplő, Farkas Pál vezette Váci Szimfonikus Zenekar a jubileum kapcsán több koncerttel is megajándékozza a közönséget, amelyek közül az egyik kiemelkedő a 2014. március 16-án tartandó fesztiválnyitó ünnepi hangverseny lesz. Az est érdekessége, hogy két váci díszpolgár, a Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész, Bogányi Gergely és a Váci Szimfonikus Zenekart húsz éve vezénylő Farkas Pál egyszerre lesz a színpadon. Kossuth-díjasok egyébként Bogányi Gergelyen kívül is fellépnek városunkban, hiszen Zorán, Kern András, Pásztor Erzsi és Piros Ildikó szintén szerepelnek a kulturális műsorözön repertoárján.

Bogdányi Gergely

Bogányi Gergely

„Számomra a zenélés állandó örömforrás” – ez az idézet Zorántól származik. Akik pedig legalább egyszer ellátogattak egy koncertjére, vagy hallgatták valamelyik dalát az elmúlt évtizedekben, azok bizonyára úgy folytatnák e gondolatot, hogy számukra Zorán dalai szolgálnak örömforrásként. Nos, a Váci Tavaszi Fesztivál keretében újra városunkba látogat Zorán és zenekara. A koncert során a régi nagy kedvenc slágerek mellett a hatalmas sikert aratott Körtánc – Kóló című lemezről, valamint az Egypár barát című legújabb, mára platinalemezzé vált albumáról is felcsendül jó pár szerzemény. Az albumon több kiváló művésszel  készített duett hallható. Az egyik örökzöld slágerré érett Hé, 67 címűt azzal a Kern Andrással énekelte, aki Hernádi Judit, Ficzere Béla és Jeges Krisztián társaságában érkezik Vácra március utolsó napján, hogy előadják Richard Baer: Hitted volna? című darabját.

Hitte volna? - Kern András, Hernádi Judit

Hitted volna? – Kern András, Hernádi Judit

Színházi előadások ezen kívül is lesznek. Molnár Ferenc ismert darabjával, a Doktor úr című vígjátékkal méltó módon emlékeznek meg a március végi Színházi világnapról. A parádés szereposztásban (Pásztor Erzsi, Piros Ildikó, Nemcsák Károly, Schnell Ádám, Mikó István) látható előadás bizonyára sokak tetszését elnyeri majd, akárcsak a klasszikus történet, a 80 nap alatt a Föld körül. Phileas Fogg kalandos utazását már több alkalommal feldolgozták, hiszen számos filmváltozat és rajzfilmsorozat is készült a műből. Ezúttal a Budapesti Táncszínház produkciójában tekinthetik meg az érdeklődők. Ezt a programot elsősorban gyermekek számára ajánlják a szervezők.

Doktor úr

Molnár Ferenc: Doktor úr

A Váci Tavaszi Fesztivál szervezői a színházi előadások mellett egy ismert helyi író, Matkovich Ilona irodalmi estjével gondoskodnak arról, hogy a prózai művek iránt érdeklődők is jól érezzék magukat. A fesztivál kínálatában azonban a zenei produkciók kapnak nagyobb hangsúlyt. Mészáros Árpád Zsolt, Vastag Csaba és Serbán Attila szórakoztató estje a Kék Óceán rendezvénysorozat részét is képezik, de rajtuk kívül egy másik különleges zenei találkozásnak lehetnek szem és fültanúi mindazok, akik a Sipos Péter (Irigy Hónaljmirigy), Kálmán György (Dinamit, Pandora) és Jankai Béla (Omega, Dinamit, Boxer, Prognózis) alkotta Triász elnevezésű formáció koncertjére váltanak jegyet.

A zenészek mellett a műfajok érdekes találkozása is megfigyelhető a repertoárban.

Kiskalász zenekar

Kiskalász zenekar

A magyar népdalok és a rockzene egyvelege tárul a közönség elé az Ezüst-Patak zenekar előadásában. „A kicsik nagy és a nagyok nem kis örömére” – ahogy azt humorosan hirdetik – koncertet ad továbbá a Kiskalász zenekar is. Találkozhat még a publikum országosan ismert és elismert ütőhangszeres művészekkel, dobosokkal (a Váci Nagyon Ütősökkel, Major Balázzsal, Makkai Lászlóval és Kármán Sándorral), míg egy este – a hagyományokhoz hűen – a harmonikáról szól majd a Madách Imre Művelődési Központban. Babicsek Bernát, Schmidt Mátyás, Révész Milán, Pál Lajos és Kardos Zsolt varázsolja el e nemes múltú hangszerrel a nézőket. A Váci Tavaszi Fesztivál zárásaként Nyári Károly Love Story című koncertje várja az érdeklődőket. A sztárvendég Nyári Alíz és Nyári Edit, de rajtuk kívül a Budapest Jazz Orchestra és a Váci Jeszenszky Balett is közreműködik az este folyamán.

Nyári Edit, Nyári Károly, Nyári Alíz

Nyári Edit, Nyári Károly, Nyári Alíz

Természetesen a kiállítások kedvelőinek is kínál programot a fesztivál. A váci Forte Fotóklub tagja Dudás József a Margaréta Kávéházban, míg a civil szervezet másik alkotó tagja, Cseledy András a Madách Imre Művelődési Központ kávézó galériájában mutatja be fényképeit.

Több váci képző- és fotóművész közös tárlatának ad otthont a K-16 (Káptalan utca 16. szám alatti) galéria. A legérdekesebb kiállításnak azonban a váci Új Szalon hivatásos képző- és fotóművészei és meghívott vendégeik Kötelék V. című tárlata ígérkezik, amelynek megnyitó részében Dónusz Katalin – énekművész és Lachegyi Máté – jazz-zongora előadóművész kamarakoncertje lesz hallható. A koncerten a klasszikus zene és a jazz találkozik improvizációkban a barokktól a magyar népzenén keresztül.

kékóceánA 2014. évi Váci Tavaszi Fesztivál megvalósítását a fenntartó, Vác Város Önkormányzata, valamint a Nemzeti Kulturális Alap segítette. Utóbbitól kétmillió forintot nyert pályázat útján a Madách Imre Művelődési Központ. A rendezvénysorozatra már január végétől kaphatóak a belépőjegyek a kulturális intézmény jegypénztárában.

Forrás: Madách Imre Művelődési Központ