A Bikini fúvósa szupergroup élén a Müpában

Egy multiinstrumentalista, univerzális zenész, aki zeneszerzőként is jeleskedik. Makovics Dénes február 13-án a Művészetek Palotájában többek között Török Ádám, a Budapest Jazz Orchestra, Oláh Kálmán és Balázs Elemér közreműködésével mutatja be első szólólemezét, a Magic Dialogues című albumot.

Makovics Dénes

Makovics Dénes

Az est főszereplőjét legtöbben a Bikini együttes „all round” fúvósaként ismerik, pedig Makovics Dénes pályája mindig a műfaji sokszínűség mentén haladt. Már fiatal zenészként nagy hatással volt rá, amikor a hetvenes években a rockzenészek jazzszólókat játszottak, a jazz-zenészek pedig elektromos hangszereken kísérleteztek. Így lehet, hogy rockkarrierje mellett tagja volt több meghatározó magyar jazz-zenekarnak is. Játszott Pege Aladárral, Jávori Vilmossal, Fogarasi Jánossal, Oláh Kálmánnal, emellett három évig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz tanszakának oktatójaként is tevékenykedett, 1996 óta pedig a Készenléti Rendőrség fúvószenekarának szólamvezető szaxofonosa.  Egyik legnagyobb élménye, hogy a Jeff Porcaro Emlékzenekarban együtt muzsikálhatott Steve Lukatherrel, a Toto meghatározó tagjával.

Makovics Dénes első szólóalbuma, a Magic Dialogues mindazoknak a produkcióknak és zenei hatásoknak az összegzése, amelyek az évtizedek alatt érték. A dalok kivétel nélkül az ő szerzeményei, munkáját a hangszerelésben Oláh Kálmán segítette. A lemezbemutatón a kisebb létszámú zenekartól a big bandig összesen hétféle formáció lesz a színpadon. A számok stílusukat és hangzásukat tekintve a legkülönfélébb zenei birodalmakba kalauzolnak, így a hangszeres, improvizatív jazz mellett rock, soul és blues dallamokat is felfedezhetünk.  A kompozíciók megszólaltatása különböző karakterű zenészek játékát igényelte: a lemezen közreműködő mintegy harminc előadó a Müpában élőben kelti életre a korongon hallható varázslatos zenei párbeszédeket Makovics Dénes nagyszabású szerzői estjén.

Jazzműhely
Magic Dialogues – Makovics Dénes All Stars
Időpont: 2014. február 13. 19:30
Helyszín: Fesztivál Színház

Közreműködik: Makovics Dénes – tenorszaxofon, fuvola, basszusgitár, Oláh Kálmán – zongora, hangszerelés, Török Ádám – fuvola, ének, Fekete István – trombita, Schreck Ferenc – harsona, Cseke Gábor – zongora, Tornóczki Ferenc – gitár, Egri János, Hárs Viktor, Barcza Horváth József – nagybőgő, Balázs Elemér, Németh Gábor, Sramkó János, Kaszás Péter – dob, Czibere József – ütőhangszerek, Tisza Bea, Winand Gábor – ének, Budapest Jazz Orchestra

További információ:
http://mupa.hu/program/magic-dialogues-makovics-denes-all-stars-2014-02-13_19-30-fesztivalszinhaz

Forrás: Művészetek Palotája