Ugron Zsolna Erdélyi menyegző című regényét mutatták be Kolozsváron

Ugron Zsolna Erdélyi menyegző című történelmi regényét mutatták be Kolozsváron a Bulgakov irodalmi kávézóban szombaton; az est vendégeként Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége méltatta a szerzőt.

A Libri könyvkiadó által karácsony előtt megjelentetett regény Báthory Gábor erdélyi fejedelem húgának, Báthory Annának a történetét mutatja be, és a szerző elmondása szerint egy erdélyi történelmi asszonyokról szóló trilógia első kötete.

Ugron Zsolna elmondta, az erdélyi asszonysorsok ragadták meg, és mivel a történelmi forrásokból keveset lehetett megtudni Báthory Annáról, hát az írói fantáziának is jutott szerep a művében. A kor szellemét, annak nyelvezetét azonban levéltári forrásokból ismerte meg. A szerző elmondta, annyira beleszeretett a kor nyelvébe, hogy vissza kellett fognia magát, nehogy a mai olvasó számára élvezhetetlen legyen a szöveg.

Lévai Anikó megállapítása szerint a szerző tudományos alapossággal beszél a kor társadalmi, gazdasági viszonyairól. Többek között arról, hogy milyen kevés volt az átjárhatóság a 17. századi Erdélyben a társadalmi rétegek között. Lévai Anikó rámutatott, az asszonyokra akkor is, most is fontos szerep hárult.

Forrás: MTI