Meghalt Jean Babilée, korának egyik legnagyobb balett-táncosa

Elhunyt a negyvenes évektől kezdve több évtizeden át aktív nagy jelentőségű francia balett-táncos, Jean Babilée. Csak azt táncolta el, amihez kedve volt, mégis generációjának egyik legtehetségesebb előadója lett. Az őrült táncosként emlegették.

Néhány nappal kilencvenegyedik születésnapja előtt meghalt Jean Babilée francia balett-táncos és koreográfus, generációjának egyik legnagyobbja. A művészt özvegye tájékoztatása szerint csütörtökön érte a halál Párizsban.
Jean Babilée – eredeti nevén Jean Gutman – 1923. február 3-án született a francia fővárosban. A Párizsi Opera balettintézetében tanult, Gustave Ricaux és az orosz születésű francia pedagógus, Boris Kniaseff voltak a mesterei. Pályafutását 1940-ben a Cannes-i Balettnél kezdte, 1945 és 1949 között a Roland Petit által alapított Champs-Elysées Balettnél táncolt.
Babilée öntörvényű személyiség volt, aki özvegye, Apolline-Marion szerint csak azt táncolta el, amihez kedve volt. Mégis generációjának egyik legtehetségesebb előadója lett, akit az őrült táncosként emlegettek. Technikája tökéletes, stílusa precíz, jelenléte a színpadon intenzív volt.

1947-től 1953-ig a Párizsi Operában is táncolt, majd megalapította saját társulatát. 1972-ben a Rajna Nemzeti Opera (Opéra national du Rhin) balett-társulatának művészeti igazgatója lett, egy év után azonban távozott tisztségéből. 1979-től hat éven át Maurice Béjart Life című koreográfiájában aratott nagy sikert. 1983-ban, 60 évesen még Roland Petit A fiatalember és a halál című darabjában is szerepelt Párizsban, majd a rá következő évben Marseille-ben is.

Életéről Le Mystere Babilée (A Babilée-rejtély) címmel 2000-ben dokumentumfilm készült Patrick Bensard rendezésében.

A művész a francia Becsületrend lovagja, a Művészetek és Irodalom Rendjének parancsnoka és a Nemzeti Érdemrend tisztje volt.

Forrás: MTI