Tudathasadásos férfiról szóló könyv nyerte a Costa nagydíját

Nathan Filer The Shock of the Fall című műve nyerte az év könyve díjat. A Costa-könyvdíjat öt kategóriában ítélik oda, és közülük választják ki az év könyvét.

Az elsőkönyves író, egyetemi előadó és mentális gondozásban is jártas Nathan Filer The Shock of the Fall című műve nyerte el a Costa-könyvdíj (Costa Book Awards) 2013-as nagydíját, az év könyve díjat: a győztes regény egy fiatal szkizofréniás férfiról szól, aki őrületbe süllyed, ahogyan ráébred a bátyja gyermekkori halálában játszott szerepére.

Filer január elején kapta meg a Costa-könyvdíjat első regény kategóriában. „Ez a könyv egy nagyon erős mezőnyből emelkedett ki” – rögzítette közleményében Rose Tremain, a nagydíjat odaítélő zsűri elnöke. Hozzátette, a történet elmeséléséhez választott hangnem tökéletesen illeszkedik a regény tartalmához és a szerző nagyszerűen végigvezeti a mű befejezéséig.

A Costa-könyvdíjat öt kategóriában (legjobb regény, legjobb első regény, gyermekkönyv, költészet, életrajz) ítélik oda, és közülük választják ki az év könyvét.

Idén a brit irodalmi elismerés regényírói díját Kate Atkinson nyerte a Life After Life című új könyvével, amely egy nőről szól, aki második esélyt kap az életre. Lucy Hallett-Hughes brit kultúrtörténész és életrajzíró The Pike című írása, amely az olasz költőről és nőcsábászról, a háborúpárti Gabriele D’Annunzióról szól, a legjobb életrajznak járó díjat kapta meg.

Michael Symmons Roberts legújabb versgyűjteménye, a Drysalter, a költészeti kategóriában nyert, míg a gyermekkönyves díjat Chris Riddell politikai karikaturista kapta a Goth Girl and the Ghost of a Mouse című írásáért, amelyben a címszereplő kislány egy Ishmael nevű egérrel szövetkezve próbálja feltárni kísértet járta otthonának titkait.

A Costa-könyvdíjat, amely az Egyesült Királyságban és Írországban élő írókat jutalmazza, eredetileg Whitbread Book Awards néven alapították 1971-ben. 2006-ban kapta új elnevezését, mivel szponzorálást a – Magyarországon is jelen lévő – Costa kávézólánc vette ét. A díjazottak kategóriánként 5-5 ezer fontot (1,8 millió forint) kapnak, és január végén derül ki, hogy ki nyeri el közülük a nagydíjat.

A 32 esztendős Filer, aki az angliai Bath Spa Egyetemen tanít alkotó írásművészetet, az elismerés mellett 30 ezer font (11,1 millió forint) pénzjutalmat vehetett át a Londonban megrendezett keddi díjátadó ünnepségen. A mentális gondozási végzettséggel rendelkező Filer évekig dolgozott a bristoli mentális egészségi szolgálatnál, jelenleg is a délnyugat-angliai városban él.

A Costa Év Könyve díjat 2012-ben Hilary Mantel Holtaknak menete (Bring Up the Bodies) című történelmi munkája nyerte.

Forrás: MTI