A Deep Purple előtt az Ivan and the Parazol játszik az Arénában

A hazai beat/rock and roll színtér egyik népszerű csapata, az Ivan and the Parazol lesz a világhírű Deep Purple előzenekara február 17-én a Papp László Budapest Sportarénában.

A négy éve létező, második stúdióalbuma megjelenése előtt álló Ivan and the Parazolt a Deep Purple menedzsmentje választotta ki – tájékoztatták a szervezők szerdán az MTI-t.

Vitáris Iván, az Ivan and the Parazol frontembere a közleményben felidézte, hogy diákként három évig csak Deep Purple-t hallgatott. „Hihetetlen érzés, hogy azoknak a színpadán fogunk állni, akik megszerettették velünk a zenét, a zenélést és a rockot” – tette hozzá Simon Bálint dobos, aki elmondta, hogy első dobtanáránál a Deep Purple In Rock című, 1970-ben megjelent lemezét kellett hangról hangra leütnie, így február közepén egy olyan zenekar előtt léphetnek fel, akinek dobosa, Ian Paice 15 évesen a példaképe volt.

Az Ivan and the Parazol egyébként február elején Londonban ad néhány állomásos klubkoncertsorozatot.

A Deep Purple, a hard rock zene történetének kiemelkedő brit zenekara, amelyet Smoke On The Water című rockörökzöldjének köszönhetően szinte mindenki ismer, világszerte mintegy 100 millió lemezt adott el. A korszakos jelentőségű anyagok közé tartozik a bemutatkozó Shades of Deep Purple, a Deep Purple, az In Rock, a Fireball vagy a Machine Head című korong. A Deep Purple legutóbbi albuma, a Now What?! tavaly áprilisban jelent meg.

A Deep Purple tavaly volt 45 éves, és hosszú története során számos változás volt a tagságában. A későbbi legendás felállásból Jon Lord billentyűs és Ritchie Blackmore gitáros volt alapító tag, aztán csatlakozott hozzájuk Ian Paice dobos és Rod Evans énekes, akit nem sokkal később Ian Gillan váltott, mellette Roger Glover lett a basszusgitáros.

A következő évtizedekben megfordult a Deep Purple-ben például David Coverdale énekes, Tommy Bolin és Joe Satriani gitáros. Jelenleg Gillan, Paice és Glover mellett Steve Morse gitáros és Don Airey billentyűs játszik, ez a formáció koncertezett Budapesten legutóbb 2010-ben a StarGarden fesztiválon, és tavaly augusztusban a Fehérvári Zenei Napokon (Fezen) is tízezer ember előtt. Jon Lord 2012-ben hunyt el.

Forrás: MTI