Madách Imrére emlékeztek Balassagyarmaton

Párkányi Raab Péter szobrászművész, a Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeuma és a Szlovák Nemzeti Múzeum Magyar Kultúra Múzeuma kapta idén Nógrád megye Madách-díját. A kitüntetést pénteken adták át Balassagyarmaton.

Barna János (Fidesz), a megyei önkormányzat alelnöke köszöntőjében azt mondta, hogy a nógrádiak Madách-hagyományőrzőknek tekinthetik magukat. Az alelnök arra is kitért, hogy Madách Imrét nem kényeztette el a sors.

Türelemmel végigszenvedte a sorscsapásokat, a betegségét, a zátonyra futott házasságát, a családját sújtó tragédiákat. Forradalmárok rejtegetése miatt börtönbe zárták, birtoka jövedelmét elkobozták. Egy csüggedt kor végén, egy megújulásban reménykedő korszak hajnalán alkotta meg Madách a Tragédiát – mondta Barna János.

Nógrád megye Madách-díját 1964-től adják át a Madách-kutatásban, kultuszápolásban, a megye kulturális és művészeti életében eredményesebben közreműködőknek.

Lencsés Zsolt festőművész a díjazott Párkányi Raab Péter méltatásában úgy fogalmazott: „Olyan korban élünk, amikor a történelem, a klasszikus művészet eszményeiből torzókat faragott az idő vértelen, csonkító munkája. Péter nem torzókká fosztja a megmunkált anyagot, hanem teljessé teszi a hiányosat, az elveszett rész titkát ránk bízva.”

Idézte Párkányi Raab Péter mesterét, Melocco Miklóst, aki azt mondta: „A fiatalok között, mint minden szerencsés évszázadban, vannak zseniális tehetségek, csak hogy egy nevet említsek, ott van például Párkányi Raab Péter. Ő többet tud a szobrászatról, mint én, a jövője nagyobb, mint az én múltam.”

A Nógrád megye Madách-díját elnyert két intézmény, a Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeuma és a pozsonyi Szlovák Nemzeti Múzeum Magyar Kultúra Múzeuma 2003-tól működik együtt a Madách-kultusz ápolásában. A két Madách-emlékhelyet, a szlovákiai alsósztregovai kastélyt és a csesztvei múzeumot közös projektben újították fel 2012-ben a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. A felújított Csesztvei múzeumot 2012 októberében, a sztregovai kastélyt 2013 januárjában nyitották meg.

Nógrád megye korábban Madách-díjat adományozott többek között Andor Csabának, a Madách Társaság elnökének, a Mikszáth Kálmán Társaságnak, R. Várkonyi Ágnes történésznek, Lukács Margit színművésznek, Fürjesi Csaba festőművésznek és Jankovics Marcell rajzfilmrendezőnek.

Forrás: MTI