Akik hittek Törökországban címmel vándorkiállítás nyílt az egri várban

Akik hittek Törökországban címmel vándorkiállítás nyílt pénteken az egri várban. A tárlatot, amely a török nép szolidaritását, barátságát mutatja be, a Törökország és Magyarország között létrejött barátsági egyezmény 90. évfordulója tiszteletére rendezték.

„A török nép szívében a magyaroknak kiemelt helyük van” – hangoztatta Sakir Fakili, Törökország budapesti nagykövete. Szavai szerint a kiállítás azoknak az embereknek az életét mutatja be, akiknek vallási, politikai meggyőződésből vagy egyéb okokból menekülniük kellett saját országukból és Törökországban leltek új hazára. Köztük szerepelnek meghatározó magyar politikusok, mint Kossuth Lajos vagy Thököly Imre, de mások mellett Törökországba emigrált híres lengyeleket, spanyolokat, oroszokat is bemutat a tárlat.

A nagykövet a megnyitó előtt elmondta, hogy hazája kívánatosnak tartja egy egri tiszteletbeli konzuli „státusz” létrejöttét. A történelmi múlt, a gazdasági és a kulturális sokszínűség miatt is szeretnék, ha az Egerrel való kapcsolatuk megerősödne. Szegeden és Szigetváron már működik ez az intézmény. Egerben a leendő tiszteletbeli konzul egy-két év múlva állhatna szolgálatba.

Sós István alpolgármester a két nép közös történelmi múltjának Egerhez kötődő jelentősebb mozzanatait idézte fel, és számba vette a hódoltság időszakának kulturális hagyatékát. Emlékeztetett arra, hogy a török hadak Egerből történő elvonulása után sok egykori hódító telepedett meg itt, erről családnevek sokasága árulkodik.

A kiállítás már szerepelt az Egyesült Államokban, Spanyolországban, Csehországban és Ausztriában is, Magyarországon Pécsen és Budapesten láthatták eddig az érdeklődők. Egerben február 15-ig lesz látogatható.

A több mint 66 tablóból álló vándorkiállítás a magyarok, lengyelek, spanyolok, németek mellett olyan kis népeknek is emléket állít, mint az abházok, cserkeszek vagy kozákok. Megismertet olyan török személyiségekkel is, akik szembeszálltak idegen hódítókkal, olyan török diplomatákkal, akik a II. világháborúban példát mutattak emberiességből. A magyar-török kapcsolatokat bemutató tablók Thököly Imre, II. Rákóczi Ferenc és Kossuth Lajos személyére összpontosítanak, akiknek élete szorosan összefonódik Törökországgal. Mindhármuk számára Törökország nyújtott menedéket, mindhármukat Törökország fogadta be.

Forrás: MTI