Ma kezdődik az operatőröket a középpontba állító 2. Uránia Filmnapok

Kiemelt figyelmet szentel a száz éve született Illés Györgynek és Hegyi Barnabásnak a 2. Uránia Filmnapok ma kezdődő háromnapos rendezvénysorozata, amely idén a magyar  operatőrszakma sokszínűségének és alkotói gazdagságágának bemutatására törekszik.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház tavaly indította el kezdeményezését, hogy tematikus eseményekkel serkentse és táplálja a mozikultúrát. Az első Uránia Filmnapok a hangmérnökökkel és filmzeneszerzőkkel foglalkozott, a rendezvény péntektől vasárnapig tartó második kiadásának főszereplője pedig a nemzetközileg elismert magyar operatőri iskola.

A szervezők történetileg, műfajilag és tematikusan is szélesre nyitották az optikát – egyúttal arra is ügyelve, hogy az ismert alkotások mellett ritkábban látható produkciók is feltűnjenek a mozivásznon.

Az elmúlt száz év filmterméséből közel ötven vetítésen több mint nyolcvan rövidfilm, valamint egészesetés játékfilm és dokumentumfilm szerepel a műsorban. A rövidfilmes programban a harmincas-negyvenes évek ritkaságaitól a természetfilmeken át az ezredfordulós produkciókig több blokkba rendezve láthatók az alkotások az Uránia különböző termeiben. A műsorra tűzött több tucat játékfilm között tekinthető meg Hegyi Barnabás munkái közül a Valahol Európában, Csempészek és A beszélő köntös, Illés György munkásságából pedig a Budapesti tavasz, a Megszállottak és Az ötödik pecsét.

A rendezők tájékoztatása szerint a filmeket a legjobb elérhető hordozón vetítik a mustrán.

A vetítések mellett élőzenei műsorokkal fotókiállítással és szakmai előadásokkal várják az érdeklődőket. Szombaton operatőrökről készült riportfilmek is peregnek, a magyar operatőri iskoláról pedig az Uránia kávézójában pódiumbeszélgetésen osztja meg gondolatait Sára Sándor, Kende János, Koltai Lajos és Nagy András operatőr, valamint Muhi Klára filmkritikus és Fazekas Eszter filmtörténész.

A vetítések jelképes, 50 forintos belépőjeggyel látogathatók. A részletes program és a műsorfüzet a http://www.urania-nf.hu/esemenyek/8/2014/01/24/_2-urania-filmnapok-a-feny-mesterei-magyar-operatorok internetoldalon található.

Forrás: MTI