Sós Ágnes dokumentumfilmje két díjat nyert Triesztben

Sós Ágnes Szerelempatak című dokumentumfilmje két elismerést is kapott a 25. trieszti filmfesztiválon, emellett Hajdú Eszter Ítélet Magyarországon című dokumentumfilmje is díjat nyert.

A HBO és a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült Szerelempatak a közönség által odaítélt legjobb dokumentumfilm díja mellett az Espansioni Egylet díját is megkapta, Hajdú Eszter romagyilkosságokról szóló dokumentumfilmje pedig a Central European Initiative díjat nyerte el – tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a Magyar Nemzeti Filmalap.

A január 17. és 22. között megrendezett trieszti jubileumi fesztivál szerdai záróestjén Sós Ágnes a díjakat személyesen vette át.

Sós Ágnes Szerelempatak című rendezése egy sajátos hangvételű dokumentumfilm a szerelemről és a vágyakozásról, amely romániai vidéken egy magyar ajkú faluban készült. „A mélyen érzelmes, helyenként sokkoló és szabadszájú alkotás a 80 év feletti, javíthatatlan romantikus Feri szerelmi és szexuális kalandjait követi nyomon a falubéli asszonyokkal, akik legintimebb gondolataikat és álmaikat fedik fel a kamerának” – áll a közleményben.

A Szerelempatakot első ízben a dokumentumfilmek Cannes-jaként számon tartott Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (IDFA) mutatták be a nemzetközi közönségnek tavaly novemberben.

A film az HBO Magyarország és a Magyar Nemzeti Filmalap tavaly októberben kezdődött hosszútávú együttműködése keretében jött létre, melynek célja egészestés kreatív dokumentumfilmek közös létrehozása.

A Szerelempatak című film az HBO-n 2014 februárjában lesz látható.

Forrás: MTI
,