Take the MOL Train: dzsesszkoncertsorozat sztárokkal a BMC-ben

Take the MOL Train címmel koncertsorozat indul a Budapest Music Center (BMC) Opus Jazz Clubjában. Havonta két este olyan külföldi zenészeket mutatnak be a magyar közönségnek, akik nemcsak hazájukban, hanem a nemzetközi dzsessz színtéren is a sztárelőadók közé tartoznak.

A programban elsősorban az európai színtér zömében fiatal előadói fognak szerepelni, a mainstreamtől a modern dzsesszig számos stílus képviselői – mondta Gőz László, a BMC igazgatója és Bognár Tamás programszerkesztő a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Gőz László felidézte, hogy a nyitás óta eltelt tíz hónapban az Opus Jazz Clubban kétszáz koncertet rendeztek szinte mindig telt házzal. Kitért arra, hogy a MOL éveken át támogatta a budapesti dzsesszfesztivált, a most induló sorozat az eddigi hagyományok folytatását hozza.

Ferencz I. Szabolcs, a MOL-csoport társasági kapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy az olaj- és gázvállalat 2006 óta a Játsszunk együtt! program keretében

A címét Duke Ellington híres számából, a Take the A Trainből kölcsönzött széria „nulladik” koncertje január 18-án volt, a német-francia-dán trió, a Das Kapital lépett fel.

Bognár Tamás elmondta, hogy a sorozat hivatalos nyitó koncertjén, szombaton a holland világdzsessz népszerű formációja, a Boi Akih lesz látható és hallható; a csapat vezetője az egzotikus hangú, indonéz származású énekesnő, Monica Akihary. Február 8-án a kiváló spanyol bőgős, Giulia Valle csapata játszik, a húsz éve színpadon lévő zenész a spanyol dzsessz first ladyjének számít. Február 15-én a világhírű harsonás, Yves Robert triója játszik; az 56 éves zenész a francia dzsessz emblematikus alakja.

Március 1-jén a trombita-tangóhamonika-cselló felállásban működő holland Oliver’s Cinema lép fel, 7-én a kubai, de Hollandiában, Németországban és Angliában élő zenésekből álló, modern európai dzsesszt játszó Ramon Valle Trio szerepel a Take the MOL Train-sorozatban. Ramon Valle zongorista magyar dzsesszlemezeken is feltűnik, testvére, Elsa Valle énekesnő Winand Gábor énekes-fúvós felesége.

Gőz László beszámolt arról, hogy a BMC Records által kiadott egyik CD, a Grzegorz Karnas Trio (kiegészülve Lukács Miklós cimbalmossal) Audio Beads című anyaga néhány héttel ezelőtt megkapta a New York City Jazz Records legjobb vokális lemez díját.

Forrás: MTI