Nagy sikerrel mutatták be a Carnegie Hallban Jenkins A walesi bárdok című kantátáját

Hatalmas sikert aratott a New York-i Carnegie Hallban a Karl Jenkins 70. születésnapja alkalmából megrendezett ünnepi koncert, amelynek keretében először mutatták be Amerikában a zeneszerző Arany János balladájára komponált, A walesi bárdok című kantátáját.

„A darab az egyik nemzetnek egy másik általi elnyomásáról szól, ami Walesben, ugyanúgy mint Magyarországon, ellenállást váltott ki, valamint a szabadságról. A walesi bárdoknak univerzális a mondanivalója. A kantáta alapjául szolgáló ballada, amelyet Walesben kevesen ismertek, nagyon meggyőző” – mondta a walesi zeneszerző az MTI-nek nyilatkozva azzal kapcsolatban, hogy mi indította a kantáta megírására.

„Emellett Zollman Péter angol fordítása rendkívül muzikális és megihlető hatású volt. A szöveg hagyta magát zenére átültetni. Szeretettel csináltam. Nem mondanám, hogy könnyedén, mert a zeneszerzés sohasem könnyű, de a munka élvezetes volt” – tette hozzá.

A zeneszerző elismerte, hogy maga sem ismerte Arany János balladáját, mielőtt Irinyi László, a Concert Masters International (CMI) koncertszervező cég ügyvezető igazgatója megkereste azzal a felkéréssel, hogy komponáljon szimfonikus zeneművet Arany művére. Jenkins úgy vélekedett, hogy a két kis ország, a hazája és Magyarország között sok a közös vonás, mindkettő gazdag mondavilággal és zenei hagyományokkal rendelkezik. Mint mondta, a magyar nyelvet ugyan nem, de Bartókot minden nehézség nélkül megérti.

Karl Jenkins, aki a világ egyik leggyakrabban játszott kortárs zeneszerzője, a tervek szerint októberben ismét felkeresi majd Budapestet, ahol születésnapi koncertsorozata keretében A walesi bárdok magyar nyelvű változata mellett valószínűleg műsorra kerül a Benedictus tétel a The Armed Man – Mass for Peace miséből.

A New York-i koncerten Jonathan Griffith vezényletével elhangzott még Jenkins Stabat Matere, valamint a Benedictus is. A walesi bárdok amerikai premierjének védnöke volt Károly walesi herceg, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Jim Parc Nest, Wales fődruidája. A magyar kultúra napjának előestéjén bemutatott produkció magyar szereplője a 300 fős kórusban helyet kapó Dunaújvárosi Egyesült Vegyeskar volt.

Forrás: MTI