Török, orosz, iráni és ex-jugoszláv filmek a Colours fesztiválon

Török, orosz, iráni és ex-jugoszláv alkotásokkal, köztük dokumentum-, játék- és rövidfilmekkel is várják az érdeklődőket szombattól február 16-ig a Colours Fesztiválon, amelyet öt hétvégén a budapesti Kino Caféban rendeznek meg.

A programban a mintegy 35 játék- és dokumentumfilm mellett az idén először a Daazo.com rövidfilmes válogatásában több ritkaságot is műsorra tűznek a szervezők a világ minden tájáról. A Kino Caféban öt tematikus hétvégén láthatja a közönség az alkotásokat – közölték a szervezők az MTI-vel.

A mozgóképek a különféle kultúrák találkozása és a migrációs élethelyzetek bemutatása mellett aktuális társadalmi problémákat tematizálnak – hangsúlyozták.

A műsorban több magyarországi premierfilm is szerepel. A fesztivál nyitónapján, január 18-án láthatja először a hazai közönség a 2011-es cannes-i filmfesztivál egyik nagydíjasát, a Once Upon a Time in Anatolia című török drámát. Nuri Bilge Ceylan rendező története a kietlen török fennsíkon játszódik és többek között a bűn és bűnhődés kérdéseit kutatja.

Február 15-én vetítik Dusan Makavejev 1971-es kultfilmjét, a W. R., az organizmus misztériuma című botrányos és ironikus alkotást, amelyet a kommunizmus eszméjének megsértése miatt hosszú időre betiltottak Jugoszláviában. A rendezőnek a film miatt az országot is el kellett hagynia.

A mustrán fesztiváldíjas filmekkel is találkozhat a közönség. A 2012-es cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában a zsűri különdíját elnyert, a Szarajevó gyermekei című drámát február 15-én láthatják az érdeklődők. Aida Begic bosnyák rendező munkájában két délszláv háborús árva, Rahima és Nedim története elevenedik meg.

Február 8-án vetítik Asghar Farhadi Oscar-díjas iráni rendező Elly története című filmdrámáját, amellyel az alkotó a berlini nemzetközi filmfesztivál legjobb rendezőnek járó díját érdemelte ki 2009-ben.

Az elsőfilmes rendezők munkái közül a mustrán szerepel többek között Morteza Farshbaf iráni rendező Gyász című drámája, amelyet február 9-én vetítenek a Kino Caféban. Az egyik legjelentősebb iráni alkotó, Mohsen Makhmalbaf lánya, Hana Makhmalbaf 19 évesen forgatta a Buddha elsüllyedt szégyenében című drámát, amelyet január 19-én tekinthet meg a közönség.

A filmvetítések mellett több kulturális esemény várja az érdeklődőket. A Wattican Punk Balett örmény-orosz geg-tánc-punk duó az orosz hétvégén (február 1-jén) lép fel, az albán Alba Hyseni az ex-Jugoszláv hétvégén (február 15-én) koncertezik a Kino mozi nagytermében.

A fesztivál március elején négy vidéki nagyváros, Debrecen, Nyíregyháza, Pécs és Szeged artmozijaiban folytatódik – olvasható a tájékoztatóban.

A részletes program a www.coloursfestival.hu oldalon érhető el.

Forrás: MTI
,