Görög programsorozattal ünnepel a hároméves Európa Pont

A soros görög uniós elnökséghez kapcsolódva görög filmmel, ételekkel, koncerttel és táncházzal várja vendégeit januárban az Európa Pont a fővárosban.

2014 első félévében Görögország veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnöki posztját. Ennek alkalmából az Európa Pont Egy csésze Európa sorozatában vendégül látja Dimitrisz Jennakakisz görög nagykövetet, akivel az elnökség kihívásairól, a görög népről és kultúráról folytatnak beszélgetést január 22-én – közölték a szervezők közleményben az MTI-vel.

A Lumiére Filmklubban az Alpok című filmet láthatják az érdeklődők január 23-án este. A filmben egy társaság olyan vállalkozásba kezd, amely elvesztett családtagok pótlására küld dublőrt, hogy segítsenek túllépni egy-egy tragédián. Az alkotást, amely a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál legjobb forgatókönyvnek járó díját is megkapta, Fokasz Nikosz, az ELTE Társadalomtudományi Kara tanszékvezetőjének elemezése követi.

A hónap zárásaként január 24-én, az Európa Pont harmadik születésnapján a Mydros zenekar gondoskodik a hangulatról: nemcsak koncertet adnak, de az esti táncházban mindenkinek megtanítják a tradicionális görög táncok alapjait, hogy görög és nem görög együtt élvezhesse a közös ünneplést.

A féléves görög EU-elnökség fő prioritásai a fenntartható gazdasági növekedés, a munkahelyteremtés és a kohézió ösztönzése, az EU és az eurozóna további integrációjának elősegítése, a migráció és a mobilitás pozitív hatásainak hangsúlyozása, a tengeri és a tengerparti tevékenység előnyeinek elismerése.

Forrás: MTI