Színművészeti egyetemek fesztiválja Miskolcon

Az idén is megrendezik az európai Színművészeti Egyetemek Miskolcon (SZEM) elnevezésű fesztivált a Miskolci Nemzeti Színház és a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem közös szervezésében február 4. és 9. között.

A miskolci nemzetközi színművészeti fesztivál programján öt külföldi és négy magyar előadás, workshopok, vizsgaelőadások, közönségtalálkozók és szakmai beszélgetések szerepelnek – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Miskolci Nemzeti Színház újra lehetőséget ad a hazai közönség számára arra, hogy megismerkedhessen Európa fiatal művészeinek munkáival és kortárs színházi irányzataival. Az eseményen München, Varsó, Krakkó, Bytom, Vilnius, Prága, Bukarest, Kaposvár és Budapest színművészeti egyeteme vesz részt.

A programban olyan vizsgaelőadások és műhelymunkák szerepelnek, amelyeket a hallgatók az egyetemi művészeti oktatás részeként készítettek. A fesztivál szervezőinek célja betekintést nyújtani azokba az európai színházi trendekbe, amelyek meghatározzák a holnap színházművészetét, hiszen a Miskolcra látogató egyetemi hallgatók közül fognak kikerülni a következő évtizedek jeles művészei is.

A tavalyi fesztiválhoz hasonlóan az idén is közönségtalálkozók és szakmai beszélgetések várják az érdeklődőket, továbbá workshopot tart Horváth Csaba, Gemza Péter koreográfus, rendező, Lőrincz Katalin táncművész, koreográfus, valamint Szabó Mónika karmester, zenei vezető is. A fesztiválon résztvevő több mint száz fiatal alkotónak lehetőséget adnak arra, hogy megismerjék egymás munkáit, a hallgatók együtt vehetnek részt a workshopokon.

A program összeállításakor hangsúlyt fektettek a zenés színházi műfajokra. A prágai egyetem hallgatói E. F. Burian Háború című művét adják elő, Varsóból Benjamin Britten Lukrécia meggyalázása című operája érkezik a fesztiválra és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem The Don Juan Project című előadása is szerepel a programban.

A közönség találkozhat tánc- és mozgásszínházi, valamint hagyományos prózai előadásokkal is. A vilniusi egyetem hallgatói a Mindennek ellenére című produkciót hozzák el Miskolcra, az idén is érkezik német-lengyel koprodukció: az Operculum – A haza keresése című mozgásszínházi előadás látható müncheni és bytomi diákok előadásában a fesztiválon, a bukaresti színház- és filmművészeti egyetem pedig Ionesco Kopasz énekesnő című művével vesz részt a rendezvényen.

A fesztivál társszervezője, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem két produkcióval szerepel a fesztiválon, mindkettő a negyedéves színészosztály munkája: a Zsótér Sándor rendezte Hamletet és a Horváth Csaba által színpadra állított Vérnászt láthatja a közönség. A Kaposvári Egyetem harmadéves színészhallgatói a Rusznyák Gábor által rendezett Rómeó és Júliát mutatják be.

Az eredeti nyelven zajló előadások magyar és angol nyelvű feliratozással láthatók. A részletes program a fesztivál honlapján, a www.miskolciszem.hu-n és Facebook oldalán található meg.

Forrás: MTI
,