Jubiláló Vujicsics, táncház és ingyenes programok: félnapos népzenei ünnep a Müpában

A népzene ünnepét kezdetben abból az alkalomból rendezték meg, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen saját tanszéket kapott a népzeneoktatás. A rendezvény mostanra kinőtte kereteit, és félnapossá bővült: január 18-án már délután 4-től kezdve ingyenes programokkal, népművészeti játékokkal és táncházzal, Kása Béla fotókiállításával, este fél nyolctól pedig hangversenytermi nagykoncerttel várják a nézőket. Fellép a Poros, a FolkEmbassy, a Kerekes Band, Fassang László és Szokolay Dongó Balázs duója, a Karaván Família és Balogh Kálmán Triója, a Dina és a negyvenéves Vujicsics együttes – egytől-egyig olyan muzsikusok, akik igen sokat tettek a műfajok közötti határok átjárhatóságáért.

FolkEmbassy

FolkEmbassy

Karaván Família és a Balogh Kálmán Trió

Karaván Família és a Balogh Kálmán Trió

Aki figyelmesen hallgatja a rádióműsorokat, érdekes trendet figyelhetett meg az elmúlt évek során: egyre több pop-, rock- és dzsessz-zenész kerül a népzene hatása alá. Újra beindultak a tehetségkutató programok, és minden jel arra utal, hogy a népzene a paraszti kultúrától elszakadva, a városi életmódban is képes megtalálni a helyét. Töretlenül népszerű a táncházmozgalom; a gazdasági válság és a lemezipar megrendülése ellenére újabb és újabb folkzenekarok tűnnek fel. A Most múlik pontosan című Quimby-számot feldolgozva szinte urbánus himnuszt teremtett a Csík zenekar. Az európai világzenei rádiósok 2013-as összesítésében Lajkó Félix Mező című albuma az ötödik helyen végzett, vagyis az ötödik leggyakrabban forgatott album volt Európában. A szervezők ezt a folyamatot felismervén nem csupán egy „hagyományos” népzenei programot szeretnének bemutatni, hanem a hazai világzene birodalmának feltérképezésére is törekednek.

Kerekes Band

Kerekes Band

Vujicsics Együttes

Vujicsics Együttes

A zeneünnep újdonsága idén, hogy a Művészetek Palotája már délután 4 órától, több helyszínnel várja a nagyérdeműt. A magyar folklór kiemelkedő jelentőségű kortárs dokumentaristája, Kása Béla fotóművész kiállításának 16 órai zenés megnyitója után a népművészet mesterei szőnyegszövésre és hajfonatok készítésére tanítják az érdeklődőket. Akik pedig inkább játszanának, a hatalmas méretű ördöglakatok rejtélyeibe bonyolódhatnak. Mindeközben Kádár Ferkó Fotószínházában – egy speciális ponyvára kinagyított életkép előtt – korhű viseletben és a népi kultúra kellékeivel különleges fotókon örökítik meg a látogatókat, ráadásul az esti gálakoncert előtt és után táncházat tart a Meselia és az ifj. Csoóri Sándor vezette Ádám István Emlékzenekar – ameddig a közönség szusszal bírja!

Dina

Dina

Ami pedig a gálaműsort illeti, az éppen olyan sokszínűnek és magával ragadónak ígérkezik, mint amilyen a magyar nép- és világzene. A Poros együttes és a FolkEmbassy az autentikus hangvétellel jeleskedik, a Kerekes Band ethno funkba oltja a gyimesi és moldvai dallamokat. Szokolay Dongó Balázs és Fassang László duója nemcsak felülemelkedik a népzene és a klasszikus zene közötti határon, de önfeledt improvizációival egy új világot is teremt. A Karaván Família és Balogh Kálmán triója flamencóval, orosz cigánydalokkal, balkáni dallamokkal és manouche dzsesszel szövi át a magyar cigányzenei hagyományt; a Dina együttes pedig a varázslatos szefárd zsidó dalokat díszíti magyar motívumokkal. És végül – de nem utolsósorban – a magyarországi délszláv hagyomány legrangosabb képviselője, a Vujicsics együttes lesz hallható, mely negyven éves jubileumát ünnepli 2014-ben.

István Sándor, Babos néni - Fotó: Kása Béla

István Sándor, Babos néni, Szék, 1976 – Fotó: Kása Béla

A népzene ünnepe
2014. január 18., 19:30
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Közreműködik: Poros, FolkEmbassy, Kerekes Band, Fassang László – Szokolay Dongó Balázs duó, Karaván Família + Balogh Kálmán Trió, Dina, Vujicsics együttes
http://mupa.hu/program/a-nepzene-unnepe-2014-01-18_19-30-bbnh

A népzene ünnepe – Kása Béla fotókiállítása
2014. január 18. – január 30.
Megnyitó: 2014. január 18., 16.00 óra, Zászlótér
A kiállítást megnyitja Berán István, a Táncház Egyesület ügyvezető képviselője, közreműködik a Poros zenekar
http://mupa.hu/program/kasa-bela-fotokiallitasa-2014-01-18_10-00-zaszloter

Forrás: Művészetek Palotája
, ,