Kiállítás és performansz az etnikai származás áruba bocsátásáról

A Sostar?/Why?(roma) művészcsoport különleges performanszot tart pénteken Budapesten a tranzit.hu nyitott irodájában, a Majakovszkij 102 elnevezésű galériában, ahol a csoport művészei és meghívott alkotók mintegy 20 fotója, írása és különféle művei február 14-ig lesznek láthatók.

A program helyszínén egésznapos szimpóziumot is tartanak a Metszéspontok I-III. programsorozat részeként. A kiállításon többek között Tihanics Norbert filmrendező Berlinben forgatott rövidfilmjét, Kállai András képzőművész „dagadt Barbie” performanszát, valamint Stalter György fotóművész önarcképét mutatják be – mondta Raatzsch André Berlinben élő képzőművész, a kiállítás kurátora az MTI-nek.

„A kiállított munkák nagy része a szabadságról szól. Nemcsak a romákéról, hanem mindenkiéről, például arról, hogy egy kisebbség miként válhat részesévé a mai európai demokráciának” – hangsúlyozta a kurátor.

A tárlat meghatározó eleme Bari Károly költő 1972-ben írt Szabadság című verse, amelyben a szerző a szabadság és a demokrácia hiányát fogalmazta meg. Tihanics Norbert The Opened door of the Roma Studio Museum of Berlin (2013) című rövidfilmjében különféle intézmények ajtói (múzeum bejárat stb.) nyílnak, csukódnak. Staltler Györgytől a Bekötött szemű Önarcképe lesz látható, amelyen a művész úttörőnyakkendővel takarta el a szemét és fényképezőgépének objektívjét is – sorolta a kurátor.

Kállai András Kiegyensúlyozási kísérlet című performanszában egy dagadt Barbie-val egyensúlyoz, de elejti azt. A széttört szobor az alkotó szerint jelképezi „az etnicizáló roma reprezentálással való szakítást” – idézte fel a művész gondolatát a kurátor.

A kiállítás megnyitóján egy ünnepélyes szerződéskötés is történik, amelynek keretében a Sostar-csoport „áruba bocsátja” a roma-cigány jelzőt. Ehhez berendeznek egy úgynevezett szerződéskötő termet, ahol a meghívott művészek, valamint kulturális intézmények munkatársai különböző „fogadalmakat” tesznek majd egymásnak hosszú vagy rövid távra. A kurátor szerint a performansz célja, hogy segítsenek megteremteni azt a hiányzó művészeti, kultúrpolitikai és társadalmi diskurzust, amely a roma írókat, művészeket a kortárs magyar művészeti és irodalmi kánon részeként határozza meg.

A Sostar?/Why?(roma) művészcsoport 2013-ban Berlinben alakult nemzetközi, magyar és magyar-roma, lovári, beás, kárpáti-cigány és romungró származású írókból, költőkből, képzőművészekből és filmesekből.

Forrás: MTI