Kiosztották az Aranyszem Operatőr Fesztivál díjait

Hat kategóriában osztottak díjakat és okleveleket az Aranyszem Operatőr Fesztivál idei zárógáláján; az Életmű-díjat Vittorio Storaro olasz operatőr, a Legenda-díjat Kende János operatőr kapta.

Zenés klip, természetfilm, dokumentumfilm, kisjátékfilm, tévéfilm és diákfilm kategóriában 45 alkotó 75 filmje versenyzett az operatőrök legnagyobb hazai mustráján, amelynek vasárnapi záróeseményén a háromszoros Oscar-díjas Vittorio Storaro olasz operatőr Koltai Lajostól, a szintén Oscar-díjas rendező-operatőrtől vehette át az Életmű-díjat, míg Kende János Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőrt Legenda-díjjal jutalmazták a Szépművészeti Múzeumban Budapesten. A legjobb tévéfilmes operatőrnek idén Hartung Dávidot választották – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

Az Év Operatőre Díjat televíziós kategóriában Reich László, a filmesek közül pedig Pohárnok Gergely érdemelte ki.

A diák kategóriában Dévényi Zoltán és Kovács Ákos dicsérő oklevélben részesült, míg a Homunculus című, 2012-ben készült film fényképezéséért Nagy Marcell nyerte el a Panavision kamera-kölcsönzési díját, amelyet Zsigmond Vilmos Oscar-díjas filmrendező adott át.

A legjobb természetfilmes operatőrnek járó Aranyszem-díjjal idén Juhász Ágotát jutalmazták a Hegyi kaszálók című munkájáért. A zenei kategóriában Mayer Zoltánnak ítélték oda az elismerést, Szalai Márk operatőr pedig oklevelet kapott. A dokumentumfilmesek közül Petrik András vehette át az elismerést a Felsőbb Parancs című 2013-as film fényképezéséért, a kisfilmek kategóriájában pedig Tausz Gábor kapta a díjat, míg Balázs István Balázs munkáját oklevéllel jutalmazta a zsűri.

A díjak odaítéléséről háromtagú szakmai zsűri döntött, amelynek tagja volt Kende János, Máthé Tibor és Szabó Gábor.

Novák Emil, a Balázs Béla-díjas operatőr-filmrendező a Magyar Operatőrök Társaságával közösen alapította és rendezte meg először 2004-ben az Aranyszem Operatőr Fesztivált, amelynek a fő támogatója az idén a Magyar Nemzeti Filmalap volt – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI