Egy ellentétes személyiségjegyű tini ikerpár kalandjai egy kötetbe zárva

„Vajon ki állítja azt, hogy az egypetéjű ikreknek belülről is hasonlítaniuk kellene? Hát, nem! Ott van például Feltser Luca, aki színötös tanuló, cserkészetre jár, és sohasem hazudik. És Feltser Zita, akit leginkább csak a csinos ruhák és Nagy Marci smaragdzöld tekintete érdekel. Ez a könyv az ő titkos, párhuzamos naplójuk, melyet a hetedikes tanév kezdete óta vezetnek: Luca dátumozva és az élményeket pontozva, ahogy kell; Zita pedig csak úgy, ahogy érzi… „

IMG_9630

Eme, történetet summázó sorokkal ajánlja első, de minden bizonnyal nem utolsó kötetét Szűcs Vanda. A tizennégy éves lány kedden, december 10-én mutatta be az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent, az Egy ikerpár titkos naplója című könyvét az Alexandra Kiadó Nyugati téri boltjának felső emeletén. Az ifjú szerzővel és a kötet szerkesztésében segítséget nyújtó Vasvári Judittal az X-Faktor aktuális szériájának férfi műsorvezetője, Istenes Bence beszélgetett.

A tehetséges ifjú író saját bevallása szerint már egészen kicsi kora óta forgatja kezében a tollat, amely önkéntelenül papírra veti gondolatait. A tinédzserekről, de nem feltétlenül csak tinédzsereknek szóló, napjainkban játszódó regényben egy ikerpár aktuális, valóságalapú illetve fantáziavilágukra építő kalandjait kísérhetik nyomon az olvasók. A mű valamennyi karaktere, így a két főszereplő, Feltser Luca és ikertestvére, Feltser Zita is kitalált, fiktív hős. Akkor is fiktív hősökről beszélhetünk, ha egy-egy szereplőt személyiségjegyük alapján gondolatban társítanánk valamelyik ismerősünkhöz. Az esetleges hasonlóság felfedezése a tulajdonságokban persze akár óhatatlan is lehet, hiszen napjaink Magyarországán éli az átlagos tinik életét a szerző és naplószerűen írt regénye is a XXI. században játszódik. A könyv talán egyetlen negatívumaként említhető, hogy a Vanda által megírt történetben szereplő karakterek számára jelentkező problémák érthetetlenek egy anyagilag szerényebb körülmények között élő család gyermekének. Luca és Zita ugyanis jómódban élő szülők gyermekeiként jelennek meg a regényben. Iskolán kívüli elfoglaltságuk a vásárlás körül forog. Zita részéről azonban Nagy Marci személyében megérkezik a szerelem is. Noha a fiú időnként gyanúra okot adó módon viselkedik.

gyorfi-andras-kiallitasmegnyitoja-az-arten-galeriaban-foto-kocsis-gabor

Nagy erényként említendő viszont, hogy jól érzékelhetően elválasztható olvasás közben mindenki számára a két, esendő ikerlány egymásnak sok esetben ellentétes stílusa, habitusa. Zita és Luca összekeverése tehát szinte lehetetlen. Ezt egyébként a könyvbemutatón is jól érzékeltette a szerző, aki részleteket is olvasott fel a közönségnek mindkét tinilány „naplójából”.

A tinik életéről hitelesen író Vanda tehetségéhez semmi kétség sem férhet. Ezt a sok tinédzser jelenlétében megtartott könyvbemutatón Vasvári Judit is megerősítette, akinek első gondolata az volt, amikor a lány kéziratát kezébe vette, hogy Szűcs Vanda kifejezetten jól ír. Igaz, kiforrottabb szerzőktől eltérően (vagy épp hozzájuk hasonló módon?) nem nagyon engedett belejavítani a történetbe – emlékezett vissza Vasvári Judit. Hozzátette: azért sikerült kompromisszumokat kötni a meglehetősen vehemens írónővel a változtatásokat illetően.

Istenes Bence rákérdezett azokra a korábban megjelent értékelésekre, véleményekre miszerint az Egy ikerpár titkos naplója a népszerű, Szent Johanna Gimi könyvsorozat történetéhez hasonló. Szűcs Vanda határozottan eloszlatta a tudatos, illetve szándékos hasonlóságra utaló gondolatokat korábban is, de a kedd esti bemutatón is. A lány elmondta: a Szent Johanna Gimivel akkor ismerkedett meg, amikor a saját írása már elkészült, tehát biztosan nem befolyásolta őt kötete megírásában az az ifjúsági regénysorozat. Átfedés azonban kétségtelenül lehetséges, hiszen a Szent Johanna Gimi szerzője is egy magyar író, aki napjaink tinijeinek írta könyveit és a karakterek XXI. századi figura.

IMG_9645Vanda műve egyébként nagyon sikeres, három hét alatt több, mint háromezer példány fogyott el a történetéből és folyamatban a könyv újranyomtatása. A hiánypótló írásmű népszerűségét igazolja az is, hogy könyve a toplisták ötödik helyén tartózkodik. A mindig és mindenben maximalizmusra törekvő Vanda elárulta, hogy már készül a regény folytatása, amely 2014 második felében kerül a boltok polcaira. Az új könyvében majd mindegyik szereplő visszatér, akit az első részből megismerhettek az olvasók. A könyvbemutató végén Szűcs Vanda készséggel dedikálta kötetét és kötetlen formában beszélgetett a jelenlévő rajongókkal és rutinosan válaszolt az újságírók kérdéseire is.

Lakatos Csaba írása
Fotó: Tóth Viktória