Hot Jazz Band előszilveszteri koncert

Időpont, helyszín: 2013. december 30. (hétfő), 20:00, MOM Kulturális Központ

„Diga Diga Doo” – A Hot Jazz Band előszilveszteri koncertje már hagyománnyá érett az elmúlt kilenc évben. Két kivételtől azaz, az átépítés éveitől eltekintve, a MOM Kulturális Központ ad helyet ennek, a zenekar életében oly fontos eseménynek. A korábbi években olyan vendégek színesítették a műsort, mint Deseő Csaba, Orosz Zoltán, vagy Illényi Katica.

A Hot Jazz Band és Bolba Éva

A Hot Jazz Band és Bolba Éva

Idén nagyszerű zenészkollégák lesznek az előszilveszter vendégei. Korb Attila – trombita, aki sokoldalúságának köszönhetően olyan zenekarok tagja, mint a Modern Art Orchestra, a Bohém Ragtime vagy a Hungarian Swing Company. Attila felmenői között található a most felújított Zeneakadémia egykori építésze, Korb Flóris, tehát a tehetség a családban nem egyedüli, ezt jól mutatja, hogy a nagyzenekari hangszerelések is az ő segítségével jöttek létre. Dennert Árpád – szaxofon, klarinét, aki szintén sokoldalúságával tűnik ki, a Budapest Jazz Orchestra tagja és a Náray Erika kísérőzenésze. Mátrai Zoltán – szaxofon, klarinét, a Bohém Ragtime-mal Joe Murányitól tanulta a stílust, de saját funky szerzeménye is van „Reggeli kávé” címmel. Nagy Iván – zongora, korábbi jazz formációk tagja a Piarista Ragtime-ban kezdte pályafutását, azon kevés hazai zongoristák egyike, akik a Hot Jazz Band színeit zongorára is képesek átültetni. Bényei Tibor – szuzafon, korábban a Dr. Walter blues formációban töltött el hosszú éveket, ma a Freemen Jazz Band vezetője, sok Hot Jazz Band felvétel részese, ahol az 1920-as évek hangzása a mérvadó. A zenekar sorait napjainkban Gáspár Pali erősíti, akivel Bényei Tamás, a zenekar vezetője egyedülálló bendzsó show-t varázsol a színpadra. Két további vendég, Bendik Marcell és Kasznai Dóra szvingtánc-bemutatót tart a koncert csúcspontján.

A tehetséges zenésztársak egyenként is bemutatják tudásukat, ám az örömzenére az igazi apropó a műsor második fele, melyben nagyzenekarrá kibővülve, együtt adnak elő néhány kedvenc szerzeményt, mellyel életre keltik az 1920-as, ’30-as, ’40-es évek felvételeinek varázsos hangzását, amire az egész világ mulatott. A műsorban sorra kerülnek korabeli amerikai dallamok az 1940-es évekből, például a címadó dal Benny Goodman zenekarának hangszerelésében, de Duke Ellington „Rocking Rhythm”-jén túl nagy kedvencek csendülnek fel, mint a „Szerelemhez nem kell szépség”, vagy a „Május Éjszakán”. Olyan eredeti hangképben gyönyörködhetünk ezen az estén, amelyet utoljára a ’40-es évek Magyarországán hallhatott a nagyérdemű! Idén sem marad el a tombola és a pezsgő, és a zenekar állandó vendége Bolba Éva.

A Hot Jazz Band tagjai:
Bényei Tamás – trombita, bendzsó, ének
Bera Zsolt – harsona
Fodor László – klarinét, szaxofon
Gáspár Pál – gitár, bendzsó
Juhász Zoltán – bőgő
Galbács István – dob