Betlehemes találkozóval és gospel kórusokkal jön a debreceni advent

A hagyományos, idén 23. alkalommal rendezendő nemzetközi betlehemes találkozóval és amerikai, valamint magyar gospel kórusok fellépésével várja Debrecen az érdeklődőket advent idején.

Az adventi készülődés egyrészt a családok „befelé fordulásáról”, a hozzátartozókkal töltött meghitt időszakról, másrészről az ünnepi közösségi programokról szól, a város pedig ezt a „furcsa kettősséget” igyekszik kiszolgálni idén decemberben is – hangoztatta Somogyi Béla, Debrecen alpolgármestere a programokat beharangozó keddi sajtótájékoztatón.

Kiemelte, hogy a XXIII. Nemzetközi Betlehemes Találkozó a Kárpát-medence egyik ikonikus közösségi élménye. A betlehemes találkozót 1991 óta rendezik meg Magyarországon és 2006 óta ad neki otthont a cívisváros. Az elmúlt 22 évben 183 település vett részt az eseményen, amely az ott lakó, mintegy 300 ezer ember magyar identitásának erősítését és hagyományaik ápolását segítette – fűzte hozzá Szőnyi Sándorné, a Debreceni Művelődési Központ szakmai igazgató-helyettese.

Jelezte: kezdeményezték a betlehemes találkozónak az UNESCO szellemi világörökségi lajstromba vételét, az ezt támogató íveket pedig idén mindenki aláírhatja a pénteken induló találkozó idején. A világörökséggé nyilvánítás folyamatához kapcsolódva elkezdték rendszerezni a mintegy 400 audio- és videofelvételt tartalmazó archívumukat is.

Szőnyi Sándorné közölte: idén meghívásos alapon vesz részt a találkozón az elmúlt évek 24 legkiválóbb csoportja és mutatja be pátriája adventi hagyományait Debrecen főterén és a város további 14 pontján.

Tóth Ernő, a Főnix Rendezvényszervező Kft. kulturális menedzsere elmondta: idén az amerikai Virginia állam egyetemi gospel kórusa önállóan és magyar iskolai gospel kórusokkal közösen is fellép a Kölcsey Központban. A 35 fős énekkar emellett a Kenézy Kórház kápolnájában is tart egy meglepetéskoncertet.

A péntektől vasárnapig tartó programok között lesznek főtéri koncertek, kiállítások és pénteken felállítják Luca székét is, majd a néphagyományok szerint „megpatkolják a boszorkányokat.”

A Debreceni Művelődési Központ belvárosi közösségi házában száznál több, család nélkül élő, állami gondozott gyermeknek szerveznek programokat. Ezeken a rendőrség kiemelt szerepet kap: fegyver- és rendészeti bemutató mellett bűnmegelőzésről is hallhatnak majd a gondozott gyermekek.

Forrás: MTI