Győrbe érkeztek a „titkos gyűjtemény” képei

Győrbe érkeztek az úgynevezett „titkos gyűjtemény”, Kövesi István egykori újlipótvárosi mészáros harminc éven át lappangó kollekciójának darabjai – közölte újságírókkal pénteken Grászli Bernadett, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója.

Rippl-Rónai József Lazarine papagájjal című festménye A titkos gyűjtemény című kiállításon a budapesti Kieselbach Galériában 2013. november 25-én. A II. világháború utáni évtizedek egyik legjelentősebb magyar műgyűjteményét bemutató tárlat november 25-től 30-ig tekinthető meg. - MTI fotó: Máthé Zoltán

Rippl-Rónai József Lazarine papagájjal című festménye A titkos gyűjtemény című kiállításon a budapesti Kieselbach Galériában 2013. november 25-én. – MTI fotó: Máthé Zoltán

„Ez az első pillanat, amikor a tulajdonosok lakásán kívül együtt vannak a képek. A csaknem 130 alkotás most először mutatkozik be együtt múzeumi környezetben; az elmúlt évtizedekben összesen a gyűjtemény hét-nyolc darabja volt megtekinthető kiállításon” – jelezte az igazgató.

Grászli Bernadett szerint a december 12. és március vége között Győrben bemutatandó, több mint száz műalkotás között klasszikus Rippl-Rónai-, Vaszary-, Mednyánszky- és Csók-munkák épp úgy megtalálhatók, mint korai Bortnyik-művek és Perlmutter-alkotások.

Hozzátette: a hétvégén kezdik rendezni az anyagot a jövő csütörtöki megnyitó előtt. A kollekció tulajdonosainak óvatosságára hivatkozva csak annyit mondott: a gyűjtemény darabjai „különböző helyekről érkeztek Győrbe”, a részletekkel kapcsolatos kérdéseket azonban elhárította.

A titkos gyűjteményből november végén Budapesten, a Kieselbach Galériában nyílt tárlat, ahol bemutatták Molnos Péter művészettörténész kötetét is a kollekcióról. Akkor elhangzott, hogy a gyűjteményt Kövesi István újlipótvárosi mészáros a II. világháború után mintegy két évtized alatt építette fel, a kollekciót halála után örökösei szinte hiánytalanul megőrizték.

Forrás: MTI