Murakami új könyve lett az év bestsellere Japánban

Az áprilisban kiadott könyvből eddig 985 ezer darab fogyott el, ezzel a tavaly november óta mért könyveladási időszakot tekintve sikerült az élen végeznie.

Tazaki Cukuru

Murakami Haruki új regénye volt a legnépszerűbb könyv idén Japánban, a világszerte kedvelt író A színtelen Tazaki Cukuru és zarándokévei című kötetéből csaknem egymillió példányt adtak el a szigetországban.

A 64 éves Murakami három év kihagyás után jelentkezett idén új regénnyel. Legutóbbi, 1Q04 című trilógiája 2009-es megjelenése óta folyamatosan uralja a japán eladási listát és hazáján kívül is világszerte kultikussá vált.

A posztmodern irodalom meghatározó alakjának tartott író új könyvében egy 36 éves férfi magányáról és túlélésről szóló történetét meséli el, a szigetországra 2011-ben lesújtó földrengés és cunami árnyékában.

A színtelen Tazaki Cukuru és zarándokévei japán rekordnak számító félmilliós induló példányszámban jelent meg, de a kiadó még a megjelenés napján százezer példányos utánnyomást rendelt meg, miután a regényt azonnal elkapkodták a rajongók.

Murakami korábbi könyvei között olyan népszerű regények vannak, mint a Norvég erdő és a Kafka a tengerparton. Sajátos humorú, szürreális műveinek hősei általában a homogén japán társadalom szélére taszított karakterek, gyakori témái a magány és az elidegenedés.

Murakami műveit a világ 40 nyelvére fordították le, s az írót az utóbbi években gyakran emlegetik az irodalmi Nobel-díj várományosai között is.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikk: Murakami Haruki, A színtelen Tazaki Cukuru és zarándokévei – kötetbemutató