Próbatermi vendégség Kocsis Zoltánnal

A Nemzeti Filharmonikusok Kocsis Zoltán vezényletével ismételten vendégül látja közönségét az együttes próbatermében, a Művészetek Palotájában november 30-án, 18.00 órakor. A kamarazenei sorozat első hangversenyére összeállított műsor a késő romantikától a 20. századon keresztül napjainkig kínál izgalmas zenéket, színes hangszer-összeállításban.

Kocsis Zoltán - Fotó: NF_Kenéz László

Kocsis Zoltán – Fotó: NF_Kenéz László

A program legnagyobb szabású alkotása Arnold Schönberg 1899-ben komponált, egytételes vonóshatosa, amelynek hangzásvilága átmenetet képez a tizenkilencedik századi romantika és a huszadik század első felének tonalitástól eltávolodó zenei gondolkodásmódja között. A mű a liszti szimfonikus költemények hagyományába is illeszkedve, programzene és abszolút zene határán mozogva dolgozza fel Richard Dehmel gyönyörű költeményét, kihasználva egyben a vonós együttesben rejlő ezernyi színárnyalat lehetőségét. A műsor többi darabja is különlegesség. A második világháború utáni 20. századi zene egyik meghatározó és korszakalkotó egyénisége volt Karlheinz Stockhausen, akinek első felvállalt alkotását hallhatjuk a koncerten. Az 1952-ben bemutatott mű a pontzene vagy pointillizmus néven ismert irányzat egyik korai példája. Holló Aurél az Amadinda Ütőegyüttes tagja, de zeneszerzőként is aktív, izgalmas kompozícióit, átiratait időről időre hallhatja a közönség. A Calcutta és Brisbane között ingázó ausztrál zeneszerző, Gerard Brophy is érdekes hangszer-összeállításra – klarinétra, harsonára és vibrafonra – álmodta meg trióját. André Jolivet a 20. századi francia zenei különleges és egyéni hangú figurája; négytételes, karácsonyi témájú triója 1943-ban keletkezett.

A házigazda szerepét Kocsis Zoltán látja el.  Közreműködnek a Nemzeti Filharmonikusok művészei.

A részletes program:
KARLHEINZ STOCKHAUSEN Kreuzspiel Horváth Béla oboa, Salamon György basszusklarinét, Fejérvári Zoltán zongora, Joó Szabolcs, Weisz Nándor, Bíró Gergely ütőhangszerek
HOLLÓ AURÉL Ikarosz – valamint madarakról
Bajner Zsuzsanna gordonka, Sipkay Deborah hárfa, Holló Aurél vibrafon, ütőhangszerek
GERARD BROPHY Pearl licks, pearl rub, pearl dub (1997) Salamon György klarinét, Galla Ákos harsona, Joó Szabolcs vibrafon
ANDRÉ JOLIVET Pastorales de Noël Kovács Imre fuvola, Bokor Pál fagott, Sipkay Deborah hárfa
ARNOLD SCHÖNBERG A megdicsőült éj, op. 4
Papp Dániel, Miczki Rita hegedű, Kertész Sándor, Balogh Enikő
brácsa, Deák György, Zsoldos János gordonka

Következő hangverseny:
2013. December 4., 19:30 Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
BRUCKNER: IX. d-moll szimfónia
BRUCKNER: Te Deum
Vezényel: Huber Soudant
Közreműködik: BÁTORI ÉVA (szoprán), GÁL ERIKA (mezzoszoprán), BALCZÓ PÉTER (tenor), GÁBOR GÉZA (basszus), NEMZETI ÉNEKKAR (KARIGAZGATÓ: ANTAL MÁTYÁS)

A kilences szám különös jelentőségű a Beethoven utáni zeneszerzők között. Antonín Dvořák, Gustav Mahler, Anton Bruckner számára nem adatott több idő a sorstól újabb szimfóniát írni: kilencedikjük lett az utolsó. Sőt, Anton Bruckner be sem fejezhette hattyúdalát: kilencedik szimfóniájának tervezett négy tételéből csak három készült el 1896-ban bekövetkezett haláláig. Mikor már látta, hogy nem fog tudni pontot tenni a szimfónia végére, azt tervezte, hogy a Te Deumot teszi meg finálénak. Végül ez sem lett kivitelezhető, így a szimfóniát megrázó lassú tétel csendíti ki – Bruckner azt a címet adta neki: Búcsú az élettől. A mélyen vallásos zeneszerző választása nem véletlenül esett az Istent dicsőítő himnuszra, a Te Deumra: a Kilencedik „A szeretett Istennek” ajánlást viseli a partitúrában. Érdekesség, hogy Gustav Mahler a saját használatú partitúrájában áthúzta az előadók felsorolását, és a következőket írta arra a helyre: „angyalok nyelvére, üdvözült, meggyötört szívekre és tűzben megtisztult lelkekre”. A hangverseny karmestere a szép karriert befutott holland dirigens: aki egyaránt díjazottként végzett a fiataloknak kiírt besanconi karmesterversenyen és a Nemzetközi Karajan Versenyen. HUBERT SOUDANT huszonnyolc évesen lett az Utrechti Szimfonikusok zeneigazgatója, és szintén több éven át vezette a Loire-menti Megyék Szimfonikus Zenekarát, valamint a Salzburgi Mozarteum Zenekarát is. A Tokiói Szimfonikusokhoz is szorosan kötődik, hiszen 1999 óta az együttes első vendégkarmestere, 2004 óta pedig zeneigazgatója.

Forrás: Nemzeti Filharmonikusok