30 éves a Játszd újra, Sam!

Játszd újra, Sam! – 30 éves jubileumi előadás
Időpont: 2013. november 29. péntek, 19:00
Helyszín: Pesti Színház

1983 nyarán Kern András és Valló Péter a Balatonon kezdett el foglalkozni a Játszd újra, Sam! bemutatásának ötletével: “Jó barátságban voltunk, vagyunk és remélem, maradunk Kern Andrással, kerestem valami neki valót színdarabot. Mivel mindketten Woody Allen nagy rajongóivá szegődtünk, örültem, amikor a kezembe került ez az írás – meséli Valló Péter. – A főszereplő tipikusan gátlásos, neurózisra hajlamos, művész-értelmiségi férfi, akit Woody Allen a filmjeiben és Kern a színpadon nagyszerűen megjelenít. A darab sok humorral mutatja meg ennek a típusnak a természetrajzát, amelyhez kicsit-nagyon magunkat is odasoroltuk.”

A Játszd újra, Sam!-et 1983 novemberében mutatták be a Vígszínházban.

Kern András harmincöt évesen lépett először színpadra Allan Felix szerepében: „Nagyon szeretem ezt az előadást, a pályám több mint fele ezzel telt el. Harminc éven át, ha esett, ha fújt, én játszottam ezt a szerepet. Több száz alkalmat jelentett, az az érdekes, hogy egyáltalán nem untam meg, mert ami jó, azt az ember nem unja meg, a rosszat akár már másnap, de a jót nem. A harminc év alatt semmit sem változtattam a szövegen, összesen talán három szó van, amit másképp mondok. Vannak rajongói a Sam-nek, akik már többször is látták a darabot.”  A hosszú évek során Kern András soha nem engedte lecserélni a jelmezét: a mai napig ugyanazt a ballonkabátot és cipőt viseli, amelyet a bemutatón viselt.

A Vígszínház a 30 év alatt 441-szer játszotta az előadást, melyben Kern András mai partnerei Hegyi Barbara, Pápai Erika, Kerekes József, Kovács Nóra, Holl Zsuzsa, Cseh Judit, Tarr Judit, Mícs Ildikó és Sajgál Erika. Halász Judit másfél évtizedig alakította a főszereplő szerelmét, Lindát. Az évtizedek alatt a darabban színpadra lépett Egri Márta, Simon Mari, Balázs Péter, Sipos András, Epres Attila, Détár Enikő, Götz Anna, Haumann Petra, Liptai Claudia, Malek Andrea, Náray Erika és Olasz Ágnes.

A jubileumi előadáson sokan ott lesznek az egykori szereplők közül, ahol végén a nézők és talán még Kern András is számíthat egy kis meglepetésre.

Woody Allen: Játszd újra, Sam!
romantikus vígjáték két részben
Fordította: Földényi F. László

Allan Felix, a Játszd újra Sam! főszereplője ugyanaz a gátlásos, esetlen, szemüveges, neurotikus, New York-i művész-értelmiségi, aki Woody Allen filmjeiben újra és újra feltűnik. Allan Felix zsákutcába került az életével; felesége otthagyta, egyedül ül feldúlt manhattani lakásában és kudarcainak okairól töpreng… Fantáziaképeiben mindegyre feltűnik a nagy színész, a kemény, férfias hősöket alakító Humprey Bogart, s Felix mindegyre tőle akarja megtudni a sikeres férfiélet titkát…

Szereposztás:
Allan Félix – Kern András
Nancy – Pápai Erika
Dick Christie – Kerekes József
Linda Christie – Hegyi Barbara
Sharon Lake – Kovács Nóra
Gina – Holl Zsuzsa
Vanessa     – Cseh Judit
Diszkós lány – Tarr Judit
Intellektuális lány – Mícs Ildikó
Barbara – Sajgál Erika

Díszlet: ÉBERWEIN RÓBERT
Jelmez: JÁNOSKÚTI MÁRTA
Az előadás zenei anyagát összeállította: SEREGÉLY ISTVÁN
Súgó: ZSOLNAY ANDREA
Ügyelő: TÓTH PÉTER
A rendező munkatársa: EGYED MÓNIKA
Rendező: VALLÓ PÉTER

Forrás: Vígszínház