Hozleiter Fanny Mosolyka – TE DÖNTESZ kötetbemutató

Huszonöt évnyi történet, fájdalom, kitartás illetve ugyanennyi energia, erő és jókedv rejlik Hozleiter Fanny Mosolyka nemrég megjelent könyvében, amelyet november 19-én nem sokkal 25. születésnapját követően mutattak be. A Dürer Rendezvényházban megtartott eseményen a több száz fős közönség kivételes élményként szívhatta magába azt a csodát, amelyet Mosolyka személye képvisel; vagyis nincs lehetetlen, ha igazán erős és kitartó vagy, az álmod valóra válik. Te döntesz!

IMG_9423

Az orvosok Fannynál izomsorvadást állapítottak meg másfél éves korában, tizennyolc évet jósoltak neki, de ő nem adta fel. Folyamatosan küzd, derűs és jókedvű. Nem véletlen a név sem, hiszen mindig fülig ér a szája.

Mosolyka a rendhagyó kötetbemutatón elmesélte, hogy azért írt könyvet, hogy erőt adjon, hogy motiváljon, hogy bebizonyítsa nemcsak magának, hanem az embereknek is, hogy egy kerekesszékes is élhet szép és tartalmas életet.

A blogbejegyzéseit nagyon rövid idő – fél év – alatt könyvalakba rendezte, hogy elmesélje benne örömét, fájdalmát és megossza a közönséggel eddigi életét. Egy könyv szerkesztése önmagában egy hosszú folyamat, több éves előkészítő munkát igényel – Fanny pár hónap alatt jutott el a kiadásig –, amely bármely könyvkiadóról legyen szó, lehetetlen vállalkozásnak tűnik elsőre. A Libri Kiadó azonban felkarolta Mosolyka tervét, hogy a 25-ik születésnapját a saját életéről szóló könyvének bemutatójával kösse össze és megpróbálkoztak együtt a lehetetlennel. Fanny életében nem mellesleg ez egy különleges szó. Lavinaindító varázsszó. A mosolygós lány életfelfogása nem tűr lehetetlent; azt vallja, hogy minden lehetséges, semmi sem lehetetlen. Ő így éli az életét és buzdít mindenkit, hogy csatlakozzon hozzá, mert ez a gondolkodásmód valóban tettekre ösztönöz. Blogbejegyzéseiben illetve a könyvében a hétköznapok apró-cseprő dolgait, vicces szituációt írja meg, amelyek arról szólnak, hogyan lesz a lehetetlen lehetségessé. Ezt hol önerőből, hol barátok segítségével, hol kemény fizikai megpróbáltatások árán éri el, de ami a legfontosabb, megfelelő mennyiségű türelemmel kísérve.

georges-feydeau-kezrol-kezre-sajtotajekoztato-madach-szinhaz-2013-november-27-foto-kaunitz-miklos

Mosolyka a közönségének elmondta, hogy a könyv mélyebb és részletesebb, mint a blog vagy a Facebook-os oldala, ahol 31 ezer követője van. „Ebben a könyvben minden benne van, amikor padlón vagyok, amikor sírok, amikor boldog vagyok, amikor csalódok, amikor örömet érzek, amikor szárnyalok, ez a blogban is megvan meg a Facebook -on is, de nem lehet olyan mélységében átadni, olyan romkocsmásan, mint a könyvben.” Mosolyka elárulta, hogy könyvében tabutémát is feszeget és megosztja a titkait is.

A kötet bemutatását követően a közel 800 fős közönség a Momentán Társulat improvizációs előadásában olyan szituációkat láthatott, amelyek egy kerekesszékes mindennapjait mutatták be. Szórakoztató játékukba bevonták a nézőket is és Fanny is kivette a részét az imprós szkeccsekből. A könyvbemutató zárásaként az est főszereplője egy meglepetés-videót kapott, amelyben a világ különböző szegletében élő, mosolygós fiatalok köszöntötték őt és mondták el jókívánságaikat. A szervezők még tovább fokozva az emelkedett pillanatot, Mosolykát születésnapi tortával lepték meg.

IMG_9514

Hozleiter Fanny példát mutat kitartásból, szeretetből és tenni akarásból. Elhatározta, hogy valóra váltja az álmát, megjelenteti könyvét épp a huszonötödik születésnapján. Ő így döntött. A küldetését teljesítette, most az életfilozófiáját adja közre könyv formában a mosoly gesztusával kísérve. A kérdés, hogy meg akarod-e ismerni mélyebben is az ő világát vagy nem? Te döntesz.

Hozleiter Fanny Mosolyka, Te döntesz, Libri, Bp., 2013.

A kötetért köszönet a Libri Kiadónak!

Kovacsik Ágnes írása
Fotó: Tóth Viktória