Táblát avattak és könyv jelent meg a Dumaszínház 10. születésnapján

Táblaavatással és a Dumán túl című könyv megjelenésével ünnepelte megalakulásának 10. évfordulóját a Dumaszínház kedden az egykori budapesti Godot kávéházban, ahol annak idején első fellépéseit tartotta a „társulat”.

A születésnapi eseményen Litkai Gergely, a Dumaszínház egyik alapítója felidézte: tíz évvel ezelőtt még a Madách és Rumbach Sebestyén utca kereszteződében lévő füstös kávéházban léptek fel egy maroknyi néző előtt, ma pedig már hat Karinthy-gyűrűs és számos Bonbon-díjas tagja van a társulatnak.

A jubileumhoz kapcsolódva bemutatták a humoristák eddig csak kevesek által ismert arcát megmutató, a Dumán túl című könyvet is, amelynek szerzője Koncz Csaba, a társulat egykori sajtóreferense.

A 31 interjút tartalmazó kötetben szerepelnek alapító és állandó tagok, de olyanok is, akik már kiváltak a társulatból, sőt egy olyan is, aki sosem volt benne.

Koncz Csaba az MTI-nek elmondta: „a könyv nem kifejezetten az évfordulóra készült, hiszen ha az elmúlt tíz évet akartam volna bemutatni, akkor minden alapítót meg kellett volna szólaltatnom, ami nem így történt. Ennek ellenére úgy érzem, hogy ők harmincegyen elég érdekes emberek ahhoz, hogy egy könyvben szerepelhessenek”.

A kötetben sok esetben a humorról csak érintőlegesen esik szó, és többen életük személyes, olykor kifejezetten mély történeteit is megosztják az olvasókkal.

„Az volt a célom, hogy az emberi arcukat, a személyiségüket mutassam be és ne tegyem fel azokat a Szupkay Viktor szerint gyilkos kérdéseket, mint a mikor kezdted a pályafutásodat, vagy otthon is vicces vagy-e” – tette hozzá a szerző.

A könyvben megszólal többek között Kőhalmi Zoltán, Kiss Ádám, Hadházi László, Kormos Anett, Janklovics Péter, Beliczai Balázs, Badár Sándor, Aranyosi Péter, Szupkay Viktor, Litkai Gergely, Felméri Péter és Hajós András is.

Forrás: MTI