Kiállítás a szamurájok és gésák világáról, kortárs magyar ékszerekkel

Új időszaki tárlat nyílik a pécsi Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtárában (Pécs, Papnövelde u. 5.) Szamurájok és gésák – hagyományos japán viselet és kortárs magyar ékszerek címmel november 29-én 14 órakor. Már a címből is sejthető, hogy a tárlat sokszínű és változatos, valamennyi korosztály érdeklődését felkeltheti.

A kiállítás – mely november 3-áig az Iparművészeti Múzeum – Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeumban volt megtekinthető – a hagyományos japán viseletek és napjaink iparművészeinek kapcsolatát kívánja reflektorfénybe állítani.

A kiállítás első részében a szamurájok díszviseletét, fegyvereit, és azok díszítményeit csodálhatjuk meg, a második szekcióban a férfiak használati tárgyai (övben hordott netsuke-függő nehezékek, inrō dobozkák stb.) láthatók írószertartók és dohánykészletek társaságában. Míg a harmadik kiállítási egység a hagyományos női viseletek és obi mustrák, valamint a női hajdíszítés jellegzetes eszközeinek seregszemléje, a tárlat negyedik egysége a gyerekek világát eleveníti meg. Itt olyan darabok láthatók, melyek hagyományosan a gyerekekhez, a gyermeki léthez és annak vonatkozó ünnepeihez kapcsolódnak (pl. Kisfiúk Napjának jellegzetes gyermek szamurájpáncélja, vagy a Babaünnephez tartozó kimonót viselő baba).

Mind a négy tematikai egységhez hozzárendelve megtekinthetők azok a magyar iparművészek által készített ékszerek és személyes használati tárgyak, viseleti kiegészítők, amelyeket a japán öltözetek és kellékeik inspiráltak.

Az Iparművészeti Múzeum – Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum és a Janus Pannonius Múzeum 2013 tavaszán határozta el e kiállítás közös gondozását oly módon, hogy a budapesti bemutatót követően Pécsett is megtekinthető lesz 5 hónapon át a budapesti múzeum válogatott anyagából rendezett csodálatos tárlat, s a kapcsolódó kortárs magyar ékszerkiállítás. Az együttműködésnek köszönhetően jelenhetett meg társkiadásban a tudományos igényű, ugyanakkor reprezentatív kivitelű katalógus is.

A kiállítás 2013. november 30-ától 2014. április 27-éig tekinthető meg hétfő kivételével 10-18 óra között a JPM Modern Magyar Képtárban (Pécs, Papnövelde u. 5.).

Forrás: Janus Pannonius Múzeum