Versszínházi monodráma és kiállítás Budaörsön

Tanuld meg ezt a versemet… címmel versszínházi premier lesz József Attila, Radnóti Miklós és Faludy György költészetéből, és kiállítás nyílik Nágel Kornél grafikáiból szombaton a Budaörsi Latinovits Színházban.

Turek Miklós színművész most először mutatja be a három nagy magyar költő verseit egy este keretén belül úgy, hogy József Attila, Radnóti Miklós és Faludy György a műveken keresztül társalog egymással. A monodráma a költőóriások személyiségét, élet- és világérzését mutatja be különbözőségükben és párhuzamosságukban – mondta el az MTI-nek Sárvári Balázs szervező.

A verseken keresztül a látogató megtudhatja, mit jelentett átélni a 20. századot. Milyen lehetett zsidónak, férfinak, költőnek lenni Magyarországon, vagy éppen magyar menekültként külföldön élni, mint Faludy György. Verseik gondolatilag néha félelmetesen párhuzamosak és olyan mélyebb azonosságot sejtetnek, amelyek a magyar kultúra közös gyökeréből fakadnak – fejtette ki.

Elhangzik József Attila öt verse, köztük az Óda, A Dunánál, Radnóti Miklóstól hat vers, benne a Levél a hitveshez, Töredék és a Sem emlék, sem varázslat című. Faludy György hat verse lesz hallható, köztük az est címadója, a Tanuld meg ezt a versemet, a Monológ életre-halálra és Zsuzsának a tömlöcből című. A színész elmondja Petőfi Sándor A XIX. század költői című alkotását és idézet hangzik el Ray Bradbury Fahrenheit 451 című művéből.

Turek Miklós színházi előadása nem pusztán tisztelgés a magyar kultúra nagyságai előtt, hanem támpont, hogy a Radnótihoz hasonló alkotók könyvei soha többé ne végezhessék máglyán, mint ahogy az a közelmúltban történt – tette hozzá a szervező.

Turek Miklós 2004-ben mutatta be Faludy Györgyről szóló első önálló előadását, amivel a Fringe Fesztivál legjobb férfi előadója lett. Programja 10 év alatt versszínházi monodráma-sorozattá bővült (Faludy György, József Attila, Radnóti Miklós, Petőfi Sándor) és kiegészült Pilinszky Jánost és Faludy Györgyöt bemutató verszenei előadásokkal a Kosbor Trió és Gerendás Péter közreműködésével.

Nágel Kornél grafikus 2005 óta magyar költők műveit illusztrálja. Művei megtalálhatók magán és közgyűjteményekben, valamint könyvekben, folyóiratokban és a nagy sikerű Hangzó Helikon sorozat Faludy és Radnóti albumában is. Turek Miklóssal 2006-óta dolgozik együtt, grafikáit a versek ihlették.

Forrás: MTI
,