Csak az jöjjön, aki bírja…

Az Amadinda együttes és Presser Gábor szilveszteri koncertje
2013. december 31. (kedd), 22:45, Művészetek Palotája

Vendégek: Falusi Mariann, Szabó Tamás (szájharmonika)

2013 szilveszterének éjszakáján ismét az Amadinda és Presser zenéje tölti meg a Művészetek Palotájának hangversenytermét. Útjára indul a „zenevonat”, vidáman zakatolva hegyen-völgyön át, bebarangolva a zenetörténet kimeríthetetlenül gazdag és változatos korszakait. Klasszikus kompozíciók, egzotikus ritmusok, George Gershwin, Leonard Bernstein örökzöldjei és az elmaradhatatlan Presser dalok követik egymást.

Amandina, Presser Gábor

Amadinda, Presser Gábor

A már hagyománynak számító óévbúcsúztató-újévet köszöntő koncert egyik legfőbb vonzereje, hogy főként olyan produkciók hangzanak el, amelyek ritkán, vagy soha nem hangzottak még el és olyanok is, amelyek kizárólag egyszer, ezen a koncerten hallhatóak. A közönség csaknem másfél évtizede tartó érdeklődésére jellemző, hogy a koncertek évről-évre telt házak előtt zajlanak, sokan már hetekkel-hónapokkal az újabb koncert előtt biztosítják helyeiket.

Az első rész hagyományosan az Amadinda repertoárjának legnépszerűbb darabjaiból épül fel, de már ebben a részben színpadra lép az est sztárvendége, Falusi Mariann. Az éjfél előtti perceket a hagyományoknak megfelelően Johann Sebastian Bach zenéje, az utolsó óévi pillanatokat, az Amadinda gongjainak zúgása tölti ki.

Míg a koncert első felét percre pontosan meg kell tervezni – hiszen elképzelhetetlen lemaradni az éjfél pillanatáról – a második rész már jóval kötetlenebb, időtartama függhet a közönség akaratától is. A második rész a megismételhetetlen pillanatoké. Az újév első produkciója hagyományosan egy Strauss polka, majd színpadra lép az est másik házigazdája, Presser Gábor. A „zenevonat” – az összes szereplővel együtt – a West Side Story legnépszerűbb részleteivel, örökzöld Presser dalokkal és az erre az alkalomra újrahangszerelt LGT számokkal ér a végállomásra.

Amandina

Amadinda

Amadinda:
Az idén Prima Primissima Díjra jelölt Amadinda együttes jövő tavasszal ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. Az Amadindát ma az egyik legeredetibb, legsokoldalúbb ütőhangszeres együttesként tartja számon a világ szakmai közvéleménye. Tevékenységüket a legrangosabb díjakkal – Liszt-díjjal, Bartók-Pásztory-díjjal és Kossuth-díjjal ismerték el. Az együttes repertoárját magyar és külföldi szerzők, köztük John Cage, Ligeti György és Steve Reich az Amadindának ajánlott művei, az együttes tagjainak saját kompozíciói, tradicionális zenék, valamint korábbi zenetörténeti korszakok darabjainak átiratai alkotják. Ezt az egyedülálló repertoárt az Amadinda 30 év alatt, 4 kontinens 33 országában mutatta be nagy sikerrel. Az Amadinda játéka több mint harminc lemezen hallható, amelyek közül kiemelkedik az a hat CD-ből álló sorozat, melyen John Cage összes ütőhangszerekre komponált műve hallható.

A harmincadik, jubileumi szezont az együttes több eseménnyel ünnepli: Iyen volt Gyöngyösi Levente “Sinfonia concertante” című művének november 14-i pécsi bemutatója, melyet a szerző az Amadinda és a Pannon Filharmonikusok számára komponált. Az együttes november végétől folytatja a Közép-erópai Egyetem aulájában évek óta megrendezésre kerülő koncertsorozatát és a hagyományos szilveszteri koncert után január 24-én magyar szerzők műveiből ad reprezentatív hangversenyt a Budapest Music Centerben. Az Amadinda május 2-án ismét Presser Gáborral lép fel a pécsi Kodály Központban, majd május 18-án, napra pontosan első zeneakadémiai fellépése után 30 évvel, ünnepi hangversenyt ad a felújított Liszt Ferenc téri zenepalota nagytermében. A koncerten az együttes vendégeként a legkiválóbb hazai ütőhangszeresek mellett fellép Bob Becker, a kanadai Nexus alapító tagja is. A programot az Amadinda-repertoár legszínesebb darabjai alkotják, de több népszerű tradicionális zene is elhangzik majd – ezúttal a közönség szavazatai alapján.

„They are among the most dazzling percussionists you might hear this side of Bali.” (The Guardian, London)

Amandina

Amadinda