Lux Filmnapok a Corvin moziban

A budapesti Corvin moziban tekintheti meg a közönség november 26-án és 27-én az Európai Parlament filmművészeti elismerésére, a Lux-díjra jelölt döntős filmeket.

Valeria Golino Miele című alkotása egy fiatal nő történetét meséli el, aki gyógyíthatatlan betegeknek segít meghalni. A Clio Barnard által rendezett The Selfish Giant két barátról szól, akik közül az egyik mind kapzsibbá és kizsákmányolóbbá válik, és ez tragikus eseményhez vezet. Elise és Didier valószerűtlen szerelmi történetét mutatja be Felix van Groeningen Alabama és Monroe című mozgóképe.

A három döntős alkotást nemzetközi zsűri választja ki és a Lux Filmnapokon az Európai Unió 24 hivatalos nyelvén feliratozva mind a 28 tagállamban bemutatják. A nyertes műveket december 11-én hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén.

A Miele című filmet november 28-án az Európa Pont is műsorra tűzi. Az ehhez kapcsolódó beszélgetésen Andy Vajna kormánybiztos, Bagó Zoltán fideszes EP-képviselő és Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatója az európai filmekkel és filmfinanszírozással kapcsolatos kérdésekről, majd Vezér Éva film- és audiovizuális szakértő, illetve Pohárnok Gergely operatőr a Lux-díjról és a Miele című filmről beszél. A programra a belépés ingyenes.

Forrás: MTI