Berecz András Debrecenben mutatja be új albumát

A táncok, a férfi és a nő születését beszéli el Berecz András Kossuth-díjas népdalénekes, mesemondó Angyalfütty című új albumán, amelynek bemutatóját szerdán tartják Debrecenben.

„Ezen az albumon a táncok születését mondom el, de hogy ez igazán a talpára álljon, magát a két szereplőt, a férfit és a nőt is el kellett mesélni. Azt pedig csak Ádámtól és Évától érdemes elkezdeni” – mondta Berecz András szerdán az MTI-nek.

Az Angyalfütty története szerint az emberiség az első táncmuzsikát egy zuhanó angyaltól hallotta meg. Az angyal tudta, hogy a két szárnyát akármikor kibonthatja, kipróbálta azonban, hogy mi van, ha nem teszi. „Ezért sebesen zuhanni kezdett és unalmában csak akkorára nyílt az ajka, mint a gyűszű. Akkor kottára igazította a nyelvét, mert az unalom jó szerző, s akkor a világ első táncmuzsikája hangzott el a zuhanó angyal szájából. Amikor az első csíkcsaracsói ember ezt meghallotta, ijedtében ellépett előle balra, aztán visszalépett. Így született az első csárdás, a verbunk, a forgatós, a románság tánca, az erdélyi szászoké” – fogalmazott.

Berecz András kiemelte, hogy a zenék csak arra valók a lemezen, hogy az egyes meséket elválasszák, valamint arra – amit korábban sose csinált – hogy ahol megérdemli a merengést a mese, ott megszakítsa és egy-egy rövid zenei bejátszással megidézze az alakokat.

Ennek mintája a néphagyományban élő programköltészet: „amikor a pásztor elhagyta az állatait, akkor a hangszeres szomorú nótát húzott, és közben tovább mesélt. Amikor meglátja a túloldalon, hogy valamik fehérlenek, akkor vidám nótát húz és közben mesél. De amikor látja, hogy azok csak kövek, megint szomorú nótát húz” – fogalmazott a mesemondó. Hozzátette: ezt a mesét 10 éve hordozza magában, és most érett meg arra, hogy CD legyen belőle.

Az albumon közreműködik Vizeli Balázs hegedűn, Szabó Dániel cimbalmon, Kádár Ignác ütőgardonon, Mátéfi Csaba füttyszóval és Berecz István furulyán.

A Periferic Recordsnál megjelent CD-t szerdán a debreceni Kölcsey Központ nagytermében mutatják be, december 5-én a pécsi Művészetek és Irodalom Házában, 14-én pedig a budapesti Nemzeti Színházban.

Forrás: MTI