Az alapító 750 éves sírját találhatták meg az andráshidai templomban

Valószínűleg az egykori alapító 750 éves sírját találták meg a napokban Zalaegerszeg andráshidai városrészének templomában, ahol szerdán mutatták be az újságíróknak és a város vezetőinek a három méter mélyen fekvő maradványokat.

XIII. századi sírra bukkantak egy templom felújítása során Zalaegerszegen - MTI fotó: Varga György

XIII. századi sírra bukkantak egy templom felújítása során Zalaegerszegen – MTI fotó: Varga György

Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója elmondta: egy tavalyi tűz miatt vált halaszthatatlanná az 1200-as években épült templom felújítása. A régészek ennek során ásták fel a padozat alatti területet, így bukkantak rá több sírra is a templom közepén.

Orha Zoltán régész közölte, hogy többek között gyermekcsontokat is találtak – szokatlan módon valamiféle bőrdarabot is leltek a lábaihoz fektetve -, legalul pedig a koporsódeszkával együtt feltehetően az alapító sírját. A Terjék nemzetséghez tartozó Andornak (ami az András régiesen) nevű kis- vagy középnemes maradványairól lehet szó, ugyanis az akkori szokások szerint csak az alapítót és családját illette az a jog, hogy az oltár elé temessék.

Az első kegyúr koporsófáját is jó állapotban sikerült feltárni, ez segíthet abban, hogy akár egy-két év pontossággal meg tudják majd határozni a temetés idejét. A román stílusú templom 1260 körül épülhetett, a temetkezés ideje is e körüli időpontra tehető.

A régész beszámolt arról is, hogy a feltárások során a mai padlószint alatt megtalálták az eredeti, románkori oltár helyét, és a falmaradványokból arra is következtettek, hogy a középkorban tűzvész pusztíthatott az épületben. A templomot többször átépítették, bővítették, mai formáját 1785-ben nyerte el, akkor került bejárata a déliről a nyugati oldalra.

Ilyesfajta mélységben évtizedek óta nem sikerült feltárni Zalában egy templom múltját, ezért nagy jelentőségűnek tekinthető a mostani munka – hangsúlyozta Orha Zoltán.

A feltárást megtekintő Gyutai Csaba polgármester felvetette, hogy a helyreállítás után valamilyen formában be kellene mutatni a sír helyét. Ocsovai Grácián ferences szerzetes, a Jézus Szíve Plébánia plébánosa elmondta, hogy a szakemberek útmutatása alapján mindenképpen utalni fognak a leletekre. Hozzátette azt is, hogy a környék egyik legrégebbi templomát a felújítást követően újra fel fogják szentelni.

A zalaegerszegi városháza tájékoztatása szerint a római katolikus templom rekonstrukciójának költsége mintegy 20 millió forint. A Jézus Szíve Plébánia 8 millió forintot nyert el ehhez pályázati támogatásként, és az adományokon kívül az egyházmegye és az önkormányzat is hozzájárult a költségekhez.

Forrás: MTI