Fókuszban a női lélek egészsége – egy nap ennek jegyében mozgással és Somával – nem csak nőknek!

Ha egy lélek beteg, az legalább annyira rossz, mint ha valaki fizikailag van rossz állapotban. Ha a lélek beteg, a test sem lehet egészséges. Talán a női lélek rendben léte még fontosabb, hiszen a családok első számú érzelmi biztonságáért a hölgyek az elsődleges „felelősök”. Kétségtelenül nagy teher rakódik testileg és lelkileg is a női nemre, s talán épp ezért helyeztek a szervezők nagyobb hangsúlyt a női lélek egészségére a november 23-án szombaton, a váci Madách Imre Művelődési Központban megrendezésre kerülő egész napos programban.

soma2

A rendezvény ugyan a női lélek egészségére fókuszál, ám a lelki-testi egyensúly érvényesülése mindenki számára fontosnak kell lennie. Ennek megtestesüléseként különböző, fizikai karbantartást jelentő mozgásformák kipróbálására is lehetőség nyílik, ahol a férfi nem képviselőit is szeretettel várják.

A sokszínű eseményt 2006-tól rendezi meg a váci kulturális intézmény. Kezdetekben együttműködő partnerek, szakmai szervezetek bevonásával elsősorban szűrővizsgálatokra koncentrált a rendezvény, 2011-től azonban saját ötletekkel bővítve a programokat, már önállóan szervezte meg a rendezvényt a művelődési központ.

A nap célja változatlanul az, hogy ráirányítsa az emberek figyelmét az egészség megőrzés, illetve az egészségtudatos életmód fontosságára. A programok során lehetőség van elmélyülni az elméleti előadásokban, mozgásformákat kipróbálni a nyílt órákon, valamint megkóstolni, kipróbálni az egészségvásár, és különböző támogatók kínálatait. A sokszínű program miatt váltóruhát és törölközőt érdemes hozni!

A művelődési központba november 23-án ellátogatók például a következő személyes tanácsadásokon, gyógyhatású foglalkozásokon vehetnek részt: asztrológia, Bach-virágterápia, grafológia, meditáció, stylist tanácsadás, kineziológia, gyógymasszázs. Emellett ismeretterjesztő előadásokon ismerhetik meg az érdeklődők például a kineziológia rejtelmeit, workshop keretén belül bepillantást nyerhetnek a művészetterápiába, de a fogyókúrák buktatóiról is tartanak előadást e napon szakemberek.

A nap folyamán mindenki belekóstolhat a zumba, az aerobic, a hastánc, a jóga és a gerinctorna foglalkozásokba a mozgásteremben, valamint különféle alakformáló gépeket is ki lehet próbálni. Akik a testmozgás során elfáradtak, azok a Bolero TSE, a Silverstar Művészképző Iskola továbbá a Seishokan Aikido Egyesület bemutatóit is megtekinthetik.

A családok legifjabb tagjaira is gondoltak a szervezők. Amíg a szülők éppen kipróbálják az egyik alakformáló szerkezetet, addig a gyerekek kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, de arcfestés és csillám tetoválás is várja őket. A 10 órától 17 óráig tartandó program részeként védőnői tanácsadás is lesz, illetve 14 órától véradást is szerveznek. A bátor önkéntes véradók a Pingvin cukrászda felajánlásaként süteményt kaphatnak.

A nap zárásaként az ismert énekes, műsorvezető, újságíró, író, a sprituális gondolkodás egyik legjelentősebb hazai képviselője, Spitzer Gyöngyi, azaz Soma Mamagésa „Hogyan ne sárkányosodjunk el?” címmel tart könyvbemutatóval egybekötött előadást. Soma jelentős női tudatformáló erő. Énekes, anya, jazz-misszionárius, életvezetési tanácsadó, mamagésa, író, szakácsnő, alkotó leánylakás-tulajdonos, zenekarvezető. Második küldetésében spirituális, pszichológiai és ezoterikus eszköztárral rendelkező autonóm nő, aki látja a jó utat, és nem rest minél több embert figyelmeztetni rá. Visszaköveteli a nők jogát a testükhöz, ahhoz, hogy maguk gyakoroljanak ellenőrzést fölötte, és hogy szerethessék magukat. Mostani váci előadásán is e témát járja körül. Az előadás 18 órakor kezdődik.

Az egész napos programra 300, míg Soma előadására 1000 forintért váltható jegy a művelődési központ jegypénztárában.

Forrás: Váci Madách Imre Művelődési Központ