A Kolibri Színház a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle díszvendége

Ismét megrendezi a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlét november 18. és 24. között a Marczibányi Téri Művelődési Központ. A rendezvény díszvendége a Kolibri Színház.

A szemlére a 2011. január 1. után bemutatott előadásokkal nevezhettek a társulatok, amelyek nem szerepeltek a Kaposvári Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén – áll a Kolibri Színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

A versenyprogramról a szemletanács, azaz Szakall Judit színjátszó-rendező, drámapedagógus, Kaposi László rendező, drámapedagógus és Sándor L. István kritikus döntött. A közleményben Sándor L. Istvánt idézik, aki elmondta: az elmúlt 14 évben – amióta megrendezik a Gyermek- és Ifjúsági Színházak Szemléjét – alapvetően megújultak a magyar gyerekszínházak.

„Ennek a folyamatnak az egyik inspirálója a Novák János által vezetett Kolibri Színház volt, ezért természetes, hogy az ide szemle díszvendégei ők lesznek. Olyan műfajokat, irányokat kezdeményeztek, amelyek azóta meghatározóvá váltak. Ők indították útjára a csecsemőszínházat, az osztályterem színházat, munkájuk nyomán váltak ismét aktív nézői réteggé a középiskolások, ők adtak új értelmet a zenés gyerekszínháznak” – nyilatkozta a színikritikus.

A Kolibri Színház három előadással képviselteti magát a rendezvényen november 23-án, szombaton. Elsőként új csecsemőszínházi produkciójukat, a Pont, pont vesszőcskét játsszák, amelyben három színész, Tisza Bea, Czupi Dániel és Ruszina Szabolcs csupán agyaggal és faágakkal mesél a világ keletkezéséről, a két anyag tulajdonságairól.

Ezt követi a Pinocchio, azaz volt egyszer egy fadarab, amely műfaji meghatározása szerint „kisopera egy színészre és egy klarinétra”. A darabban, amelyet nyolc éves kortól ajánlanak, Pinocchio szerepét Rozmán Lajos klarinétművész, Gepettót Mult István, a Kolibri Színház alapító tagja alakítja.

Látható lesz Mészáros Tamás, Ruszina Szabolcs és Szanitter Dávid szereplésével a Helló, náci! című ifjúsági produkció is, amelyben egy verekedésért őrizetbe vett tizenéves neonáci és egy feketemunkás lengyel fiatal néz szembe egymással és várja sorsának jobbra fordulását egy őrszobán.

A szemlén a Kolibri történetét is megidézik az Együtt növünk fel… című tárlattal, amelynek fényképei, díszlettervei, jelmezei 21 év színházi pillanatait mutatják be, és betekintést engednek a színház rejtett zugaiba is.

A szemle programja november 27-én diplomaátadó ünnepséggel zárul. Az előadásokat bíráló zsűri tagja idén Uray Péter koreográfus, rendező, művésztanár; Réczei Tamás, a Kecskeméti Katona József Színház művészeti vezetője és Rumi László rendező, bábszínész, utcai performer.

Forrás: MTI