Boldizsár Ildikó: Mesekalauz úton lévőknek – könyvbemutató

Időpont: 2013. november 14-én 16 órára
Helyszín: Rózsavölgyi Szalon (1052 Budapest, Szervita tér 5.)

A szerzővel Darvasi Ferenc szerkesztő beszélget mesékről és életről. Közreműködik a The best bad trip zenekar.

A rendezvény Facebook-eseménye

Mesekalauz uton levoknekVarázslatos történetek az emberi élet fordulópontjairól

Boldizsár Ildikó: Mesekalauz úton lévőknek – Életfordulók meséi

Minden élethelyzetnek van mesebeli párja – hallottuk az elmúlt években többször a kötet írójától, aki nemcsak tematikus mesegyűjteményekkel, hanem Meseterápia című könyvével is igazolta állítását. A férfiakról, nőkről, apákról, anyákról és testvérekről szóló mesék után most az emberélet fordulóihoz és határaihoz kapcsolódó meséket válogatta új kötetébe Boldizsár Ildikó. A fogantatástól az élet utolsó harmadáig azokhoz a történetekhez vezeti el olvasóit, amelyek nemcsak az ember fejlődését segítik, hanem az egyik életszakaszból a másikba való átlépést is. A mesékhez írt élvezetes kommentárok – úgynevezett mesekalauzok – bámulatos egyszerűséggel mutatják meg, hogyan fűzhető fel egy emberi élet a mesék rendjére. Mert a könyv szerzője szerint a népmesék legfontosabb eleme nem a csoda, hanem a rend. És minden mese annak a példája, hogyan lehet a rendezetlenséget és a káoszt renddé alakítani, azaz olyan helyzeteket teremteni, amelyekben a teljesség vágya irányítja a gondolatokat és a tetteket. Ez a tudás azért nélkülözhetetlen, mert csak így van esélyünk arra, hogy egyszer majd rólunk is elmondhassák: „boldogan éltek, míg meg nem haltak”.

„Ezeknek a történeteknek a Facebook korában is van mondanivalójuk a barátságról vagy az emancipáció megindulása után a női princípiumokról.” Rádai Andrea, RevizorOnline

Boldizsár Ildikó

Boldizsar Ildiko1963-ban született Dunaújvárosban. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem esztétika–magyar–népművelés szakán végzett 1986-ban.

Az egyetem után hét évig szerkesztőként dolgozott az Országos Széchényi Könyvtár Új Könyvek Szerkesztőségében. 1993–1996 között a Pesti Szalon Könyvkiadóban volt felelős szerkesztő. 1999–2003 között a Nemzeti Tankönyvkiadó Társadalomtudományi Szerkesztőségét vezette főszerkesztőként, majd 2008 januárjáig a Magvető Kiadóban volt főszerkesztő. Jelenleg művészetterapeutaként dolgozik.
1987 és 1993 között a Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Kutatóintézetében volt mesekutató ösztöndíjas, a Magyar Tudományos Akadémia Doktori Tanácsától 1999-ben kapta meg a néprajztudomány kandidátusa címet.

A Magvető Kiadónál megjelent művei:
Mesék férfiakról – nőknek (2007), Mesék nőkről – férfiaknak (2007), Mesék anyákról (2008), Mesék apákról (2008), Mesék életről, halálról és újjászületésről (2009), Meseterápia (2010), Mesék testvérekről (2012), Mesekalauz úton lévőknek – Életfordulók meséi (2013)

Díjai:
Móricz Zsigmond-ösztöndíj (1991), Az Év Könyve Artisjus-díj (1992), Az Év Gyerekkönyve IBBY-díj (1998, 2005), Fitz József-díj (2002), Aranyalma-díj (2003), József Attila-díj (2006)

The best bad tripboldizsar_i_tbbtrip_logo

Nincs jazz, nincs népzene, nincs klasszikus zene, rock és hip hop. Nincsenek stílusok. Őszinte zene van és hazug. Előbbivel foglalkozunk. (Tóth Viktor)

Tagok: Velsz Kristóf – Gitár
Csernovszky Márton – Basszusgitár
Kapusi Viktor – Szaxofon, billentyű
Hegedűs Benedek – Trombita
Gasner Márk – Dob és perkák (djembe, cajon)

Forrás: Magvető Kiadó