Negyvenedszer ítélték oda az Akadémiai Kiadó Nívódíját

Idén kilenc kiadvány és szerzője, valamint egy folyóirat részesült az Akadémiai Kiadó Nívódíjában, amellyel ebben az évben negyvenedik alkalommal tüntették ki a legjelentősebb magyar tudományos munkákat.

Nívódíjjal ismerték el az Ambíció és kíváncsiság című művet Hargittai István tollából, amely tizenöt, többségében a 20. század második felében született jelentős felfedezés mozgatórugóját elemzi. Kitüntették Muraközy Lászlót az Államok kora című munkájáért, amely az 1945 és 2007 közötti hat évtized fejleményeit bemutatva világítja meg az állam szerepének az elmúlt évtizedekben lezajlott változásait. Ugyancsak elismerésben részesült Magay Tamás az angol-magyar és magyar-angol kézi szótárak szerkesztői tevékenységéért – közölte az MTI-vel csütörtökön a kiadó.

Díjazták Balázs György és Balázs L. György Különleges betonok és betontechnológiák című munkáját, Bereczky János A magyar népdal új stílusa című sorozatának I-IV. kötetét, Borhidi Attila, Kevey Balázs és Lendvai Gábor Plant communities of Hungary című munkáját, Jakab Éva Szerzők, kiadók, kalózok című kötetét, László János Történelemtörténetek című könyvét és Valálik István szerkesztésében a Stereotaxiás és funkcionális idegsebészet című munkát.

A folyóiratok közül a Journal of Behavioral Addictions című szakmai lap kapta a kitüntetést.

A díjjal az Akadémiai Kiadó célja, hogy elsősorban erkölcsi elismerésben részesítse a közelmúlt legszínvonalasabb tudományos kiadványait és szerzőit. A díjazottak évről évre a tudományos osztályok jelölései alapján a Magyar Tudományos Akadémia által támogatott és a kiadó gondozásában megjelent művek közül kerülnek ki. A kitüntetéseket csütörtökön délelőtt adták át.

Forrás: MTI