Hoppárézimi! jubileumi kiadásban

Március hetedike. 1985
Lenin körút és November 7. tér kereszteződése

Egy átlagos tavaszi nap. Egy tizenöt éves fiatal átszalad a zebrán, de egy Trabant elgázolja. Óriási csattanás. A fiú 8 napon túl gyógyuló sérülést szenved. Métereket repülve ér földet és kómába esik. A korabeli újságokba a baleset egy pár soros kékhírként kerül be, azonban az elgázolt kamasz életét örökre megváltoztatja.

x_DSC03676

Hónapok telnek el, míg a fiú végre felébred a kómából, de kommunikálni nehezen tud. Kiderül, a beszédközpontot érte károsodás. A srác viszont nem adja fel, megelégelve a sok lesajnáló tekintetet és azt, hogy mindenki úgy tekint rá, mint értelmi fogyatékosra, kezébe veszi sorsát és eldönti; harcolni fog. Egy ujjal elkezdi legépelni balesetének következményét, naplót ír a mindennapos küzdelemről; a beszélni és járni tanulás nehézségéről; mindezt sajátos, kamasz stílusban, közben kicsit felnőtté válik, megérinti a szerelem is. A küzdelem eredménye a Hoppárézimi!. A Hoppárézimi! gyümölcse a siker. Igaz, a fiatal fiú híres dobosként szeretett volna világraszóló ismertséget szerezni, hiszen balesete előtt kiváló dobos volt, de álmai között szerepelt egy olimpia bajnoki kenus érem.

A November 7-e tér azóta Oktogon, a balesete pillanatában tizenöt éves kamasz srác mára boldog családapa. Ő Zemlényi Zoltán.

gallery-weekend-budapest-deak-erika-galeria-fotok-kokavecz-boglarka

A Hoppárézimi! óriási rajongótáborra tett szert, ezért ZZ közönségtalálkozókat szervezett, országjáró körútra indult, a ZZ-Tour-ra. A látogatók ZZ-ország polgárává válhattak és ki volt az ország királya? Ki más, mint Zemlényi Zoltán, aki élvezte a személyét körbevevő szeretetet, jókedvet. Ő meg mesélt, táncolt és énekelt.

Azóta már több kötete is megjelent; Kitiltottak, aztán a Törj át az üvegfalon!, néhány év szünet után pedig az Öbölkör. Majd tavaly megjelentette dédnagymamája, Tenzi emlékiratait, aki után lánya a nevét kapta.

A Hoppárézimi! huszonhat éve folyamatos siker. Nem véletlenül, a tragédia ellenére megmutatja, hogy lehet és kell is küzdeni a céljainkért.

Októberben újra nyomdába került a történet. Az újranyomott könyvrengetegben Zoli energikus mosollyal és fáradhatatlan jókedvvel nyugtázza a raklapra került példányokat és reméli, hogy minden kötete megleli a saját gazdáját. Alig várja, hogy olvasóival a Deák téren találkozhasson. Minden volt és új Hoppárézimi! iránt érdeklődőt szeretettel fogad állandó standján. A folyton mosolygós arcú ZZ a metró-megálló háta mögötti betonplaccon dedikál és talán éppen Téged vár.

Kovacsik Ágnes – Kaunitz Miklós

Az esemény Facebook-oldala