Árnyalatok – Táncest az Erkel-Feszten

Árnyalatok
Táncest az Erkel-Feszten – 2013. november 10.

Az Erkel Színház november 10-ei Árnyalatok táncestje azzal a céllal jött létre, hogy az operaműfaj mellett a tánc is képviseltesse magát a megújult színház nyitó ünnepségsorozatán – amellett természetesen, hogy az ünnepélyes nyitógálán Seregi László Makrancos Katájából egy kettőst, és a Hunyadi László Palotását is előadják a Magyar Nemzeti Balett művészei.

November 10-én azonban teljes estét szentelnek a táncművészetnek. „Régi álmom, hogy az Erkel Színház színpadán a tánc valamennyi műfaja bemutatkozhasson – mondja Solymosi Tamás balettigazgató. – Az Árnyalatok táncest végre e törekvés első állomása.”

A Honvéd Együttes, amely korábban már több alkalommal, így az OperaKaland Háry János-előadásaiban is közreműködött az Erkelben, most közel huszonöt perces néptánc-blokkal készül, míg Budai László tangótáncos produkciója teljesen új színt hoz a tánc palettájáról az Erkel színpadára. Solymosi Tamás nagy hangsúlyt fektet arra, hogy pályakezdő művészek, vagy művészi pályájukra még csak készülő fiatalok is megmutatkozhassanak a nagyközönség előtt, átérezhessék a színpad és egy nagyprodukció hangulatát, de alapvetően az is fontos szempont, hogy „élesben” kapjanak lehetőséget. A Magyar Táncművészeti Főiskola az Operaházba kapott már meghívást, a balettos hallgatók rendszeres közreműködői a téli Diótörő-sorozatoknak, de a modern tánc tagozat is bemutatkozott már. Ezúttal a néptánc tagozatos hallgatók lépnek fel az Erkel színpadán.

Az összművészet jegyében látható az esten Cakó Ferenc homok-animáció produkciója, amely szerves része a műsornak: a művész alkotását a tánc ihleti.

Solymosi Tamás tervei szerint a Magyar Nemzeti Balett a jövőben több olyan eseményt hív életre, amelyen más társulatokkal együtt ad műsort – ezt az elképzelést vezette fel a tavaszi, hagyományteremtő szándékkal létrehozott Pas de trois, amelyet idén a Pas de quatre-est követ.

A TáncTrend, amelynek alkalmával a Magyar Nemzeti Balett ifjú koreográfusai mutatkoznak be, ugyanezt: színes, ismétlődő táncprogramok létrehozását célozza. A TáncTrenden idén Jellinek György darabja látható, emellett a Varidance, Budai László és Góbé Rita koreográfiáit tekintheti meg a közönség.

Forrás: Magyar Állami Operaház

Opera