Bánó Attila: Újabb 33 meghökkentő eset a magyar történelemből

Bánó Attila: Újabb 33 meghökkentő eset a magyar történelemből

ujabb 33 meghokkento esetEz a kötet mintegy folytatása az 55 meghökkentő eset a magyar történelemből című korábbi munkának. Az itt közreadott történetek jó része sokak számára valóban meghökkentő lehet, hiszen a szerző új kutatási eredmények felhasználásával bővíti történelmi ismereteinket, miközben a legnemesebb értelemben szórakoztatva tanít.

A tüzes trón meséje és más Dózsa-mítoszok erős érveket szolgáltat ahhoz, hogy belássuk: a parasztháborút kirobbantó Dózsa a magyar történelem egyik legkártékonyabb figurája volt, így ellentétben az iskolában tanultakkal, Dózsa nem sorolható nemzeti hőseink közé. A Gróf Károlyi Mihály szerepe a Tisza-gyilkosságban c. fejezet egy lépéssel közelebb visz bennünket ahhoz, hogy a Károlyiról felrajzolt korábbi, rá nézve meglehetősen hízelgő történelmi képet letöröljük a történelemoktatás és az ismeretterjesztés táblájáról.

A kötetből választ kaphatunk az alábbiakra is: Ki volt az a fiatal túsz, aki túljárt Szulejmán szultán eszén? Vajon tényleg ártatlanul bűnhődött Báthori Anna? Mi volt Gróf Károlyi Mihály szerepe a Tisza-gyilkosságban?

Olvashatunk továbbá a szigeti hős, gróf Zrínyi Miklós második házasságáról, megtudhatjuk ki hívta ki párbajra Rettegett Iván cárt, sőt, végre tiszta vizet önthetünk a pohárba azzal kapcsolatban, hogy valójában lejárt-e a sörrel koccintás „tilalmának” 150 éve?

Bánó Attila

Bánó Attila

Bánó Attilának az Athenaeumnál az utóbbi években megjelent kötetei a magyar régmúlt iránti érdeklődéséről, elkötelezettségéről tettek tanúbizonyságot, az olvasók pedig megkülönböztetett érdeklődéssel fogadták műveit.

Az Athenaeum Kiadónál megjelent művei: Régi Magyar családok – Mai sorsok (2004), Magyar titkok nyomában (2005), A főnyeremény – Bánó Attila gondolatai (2006), Rejtélyek a magyar múltból (2007), A magyar nemes vitézsége (2009), 55 meghökkentő eset a magyar történelemből (2011), Újabb 33 meghökkentő eset a magyar történelemből (2013)

Bánó Attila Újabb 33 meghökkentő eset a magyar történelemből című könyvének bemutatója 2013. október 29-én, kedden 16 órakor lesz a Magyar Nemzeti Múzeumban (Lapidárium – Római kőtár, 1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.) Köszöntőt mond Dr. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. A könyvet Dr. Fodor István a Magyar Nemzeti Múzeum címzetes főigazgatója, egyetemi tanár mutatja be, majd Bánó Attila dedikálja új kötetét.

A rendezvény Facebook-eseménye

Forrás: Athenaeum Kiadó