Fesztiválon mutatják be a szegedi Reök-palota új programjait

Ingyenes, egész napos fesztiválon mutatják be szombaton a szegedi Reök-palota új programjait.

Az egész napos rendezvényt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) hallgatóinak fúvóskoncertje nyitja, majd a Szeged Táncegyüttes rövid bemutató után szabadtéri táncházra invitálja a nézőket.

A szecessziós palota átriuma jelentősen megváltozik erre a napra: füvesítik a padlót és ideiglenes kávézót nyitnak. Az első száz látogató vattacukrot kap, illetve „REÖK-fröccsel”, forralt borral és meleg teával kedveskednek a látogatóknak – tájékoztatta Fábián Barbara, a kulturális intézmény sajtóreferense az MTI-t.

Ale Ildikó festőművész, múzeumpedagógus egész nap foglalkozásokkal várja a gyerekeket, Deák Zoltán, az SZTE oktatója a felnőtteknek tart óránként tárlatvezetéseket. Rendeznek palota-sétát, fejtörők megoldásával pedig nyereményekre tehetnek szert a látogatók.

A Magyar Festészet Napja alkalmából nyílt Doyenek és fiatalok kiállításhoz kapcsolódva is lesz esemény, Pataki Ferenc, a Szegedi Nemzeti Színház színművésze Móra Ferenc elbeszéléseiből olvas fel, szintén a teátrum színészei, Szilágyi Annamária, Gömöri Krisztián és Borovics Tamás irodalmi kabaréval szórakoztatják a nézőket. Az SZTE Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék vezetője, Odorics Ferenc Hamvas Béláról tart előadást, közben a Szegedi Kortárs Balett táncosai „kétperceseket” adnak elő a kiállítótermekben a társulat népszerű darabjaiból. Balog József újságíró a Reök-palotát tervező Magyar Ede építész tragikus életútjáról tart felolvasást.

A budapesti Katona József Színház a Fullajtár Andrea előadásában látható, Csendet akarok című monodrámával vesz részt a rendezvényen. Slam poetry-vel is várják az érdeklődőket Kemény Zsófitól és az Akkezdet Phiai csapat két tagjától, Závada Pétertől és Süveg Márk Saiidtól.

A nap zárásaként épületfestéssel szórakoztatják a látogatókat a Reök-palota oldalán, végül az érdeklődők néhány éve nagy sikerrel bemutatott Dóm téri Hair-előadás felvételének vetítésén vehetnek részt, nem a megszokott körülmények közt: a földön fekve lehet megnézni a felvételt.

Forrás: MTI