Szindbád-szobrot avattak Óbudán

Szindbád-szobrot avattak hétfőn az idei Krúdy-év zárásaként az óbudai Fő téren.

A Szindbád-szobor az óbudai Krúdy-év kiemelt jelentőséggel bíró projektjeként, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának és a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Vizuális Művészetek Kollégiumától elnyert 3 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg. Szanyi Péter alkotásában Latinovits Zoltán alakja éppúgy felismerhető, mint Krúdy vonásai – tájékoztatta az önkormányzat hétfőn az MTI-t.

Krúdy Gyula születésének 135., halálának 80. évfordulója esik 2013-ra. A kettős jubileum alkalmából Óbudán, ahol az író utolsó éveit töltötte, az önkormányzat kezdeményezésére Krúdy-évet ünnepeltek idén. Ennek kapcsán nyílt négy intézmény – az Óbudai Társaskör, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Kéhli Vendéglő, valamint a Mókus Sörkert és Étterem – összefogásával a kulturális és gasztronómiai élményt nyújtó Krúdy-negyed, amely a jubileumi év keretét adta.

Az emlékév zárásaként, egyben legfontosabb eseményeként az író születésének 135. évfordulóján felállított Szindbád-szobrot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Szanyi Péter szobrászművész, Menczer Erzsébet, Óbuda országgyűlési képviselője és Bús Balázs polgármester leplezte le.

Forrás: MTI